Seika Chujo / Shutterstock.com

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijsindex stijgt naar nieuw record

8 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De benchmark van de Food and Agriculture Organization voor de wereldvoedselprijzen is afgelopen maand naar een nieuw record gestegen: 140,7 punten (+3,9%). Deze stijging wordt aangevoerd door hogere prijzen voor plantaardige oliën en zuivelproducten, zo meldt de voedselorganisatie van de Verenigde Naties deze week. Een verdere stijging is niet uitgesloten, omdat de Russische invasie in Oekraïne voor de maand februari slechts gedeeltelijk is meegenomen.

De voedselprijsindex van de Food and Agriculture Organization (FAO) komt voor de maand februari uit op een recordniveau van 140,7 punten. Dat is 3,9% hoger dan in januari en maar liefst 20,7% boven het niveau van dezelfde periode één jaar eerder. De stijging wordt aangevoerd door hogere prijzen voor plantaardige oliën, zoals palmolie, sojaolie en zonnebloemolie. De prijsindex voor deze categorie steeg in februari met 8,5%, in vergelijking tot een maand eerder. Die stijging wordt op haar beurt weer veroorzaakt door de aanhoudend sterke vraag, in combinatie met uitdagingen aan aanbodzijde. Daarbij moet gedacht worden aan de exportbeperkingen vanuit Indonesië en lagere oogstprognoses voor soja in Zuid-Amerika.

De recent ontstane oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft vooral effect op de prijsindex voor granen. Die steeg afgelopen maand met 3%, aangedreven door stijgende noteringen. Zo stegen de internationale maïsprijzen met 5,1% als gevolg van aanhoudende zorgen over gewasomstandigheden in Zuid-Amerika en de onzekerheden over de export vanuit Oekraïne. De wereldtarweprijzen stegen daarnaast met 2,1%. Ook hier spelen de onzekerheden over aanvoer vanuit de Zwarte Zee-regio een grote rol.

Meer stijgende indexen
Maar niet alleen de indexen voor plantaardige oliën en granen bewegen omhoog, ook de zuivelprijsindex van de voedselorganisatie van de Verenigde Naties lag in februari gemiddeld 6,4% hoger dan over januari. Deze stijging wordt ondersteund door een lager dan verwachte melkaanvoer in het westen van Europa en in Oceanië. Tegelijkertijd is de importvraag vanuit Noord-Azië en het Midden-Oosten sterk. De vleesprijsindex steeg daarnaast met 1,1%, waarbij de internationale noteringen voor rundvlees een nieuw record bereikten. De rijstprijzen gingen eveneens met 1,1% omhoog. De suikerprijsindex daalde wel, met 1,9%. Dit komt door gunstige productievooruitzichten in belangrijke exportlanden.

Komende tijd blijven de voedselprijzen naar verwachting hoog. Dat heeft onder meer te maken met de oorlog in Oekraïne. De gevolgen daarvan zijn slechts deels meegenomen in de index over de maand februari. "De zorgen over de gewasomstandigheden en exportmogelijkheden verklaren slechts een deel van de huidige voedselprijsstijgingen. Een grotere druk op de inflatie van de voedselprijzen komt van buiten de voedselproductie. Denk aan de energie-, kunstmest- en voersectoren. Die blijven stijgen", aldus FAO-econoom Upali Galketi Aratchilage in een toelichting.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden