Shutterstock

Nieuws Energie

Spaanse vleesindustrie ziet rekening bijna verdubbelen

11 November 2021 - Kimberly Bakker

Dat de elektriciteitskosten hard zijn opgelopen, is bekend. Maar hoe hard precies? Nieuw onderzoek wijst uit dat de kosten voor elektriciteit in de Spaanse vleessector bijna verdubbeld zijn. Meer dan 67% van de ondervraagde bedrijven ervaart een prijsstijging van meer dan 40%. Dat heeft grote gevolgen, stelt brancheorganisatie ANICE.

De meeste bedrijven in de Spaanse vleesindustrie hebben de elektriciteitskosten flink zien stijgen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Cde Comunicacion. Van alle geïnterviewde bedrijven verklaarde 67% dat de kosten voor elektriciteit in een jaar tijd met ruim 40% zijn toegenomen. Daarnaast geeft nog eens 26% aan een stijging tussen de 25% en 40% te hebben ervaren. Slechts 3% meldt dat er vrijwel geen kostenverhoging is geweest, ofwel een stijging van minder dan 10%.

Vorig jaar lagen de elektriciteitskosten gemiddeld op €34 per MWh. Inmiddels moet €207,14 per MWh worden betaald. Het is de hoogste prijs in de geschiedenis. Dat is ook terug te zien in de wekelijkse noteringen. Want, zondag 31 oktober zakte de prijs voor het eerst sinds 16 augustus onder een niveau van €75 per MWh. Er werd toen een bedrag van €74,11 per MWh genoteerd. De daling was van korte duur. Vrijdag 5 november sloot de koers alweer op €169,29 per MWh. Woensdag 10 november stond de prijs op €176,47 per MWh.

Grote verliezen verwacht
Als de elektriciteitsprijzen op dit niveau blijven hangen, dan verwacht vleesorganisatie ANICE grote verliezen voor de vleessector. Een bedrag van €500 miljoen is het minimale, aldus de organisatie. De economische resultaten van de sector zouden daarmee 70% lager uitkomen. "Zodoende wordt de elektriciteitsrekening een bepalende factor voor de winstgevendheid en zelfs levensvatbaarheid van veel vleesbedrijven."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

Analyse Energie

Stabiele elektriciteits- en gasmarkt rond Pasen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden