BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

3 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De banken in Nederland worden in de loop van het jaar nog strenger in het verlenen van kredieten aan het bedrijven. Daarbij gaat het rentetarief ook nog eens omhoog. Dit is het gevolg van de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet, zo zet Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, uiteen in een gesprek met Eric de Lijster op Foodbusiness TV. 

De ECB besloot gisteren de depositierente met een half procentpunt te verhogen tot 2,5%. Ook kondigde bankpresident Christine Lagarde het voornemen aan half maart nog een gelijke stap te maken in het verhogen van de rente. Dit alles om de hoge inflatie in de eurozone te beteugelen. Dit beleid gaan het Nederlands bedrijfsleven, dus ook in de foodbusiness, volgens zeker merken in de financiering of herfinanciering.

Daarbij wordt ook de pijn van de inflatie in steeds meer sectoren duidelijker gevoeld, vervolgt Mujagic. Zo is de voedselinflatie de afgelopen maand januari verder opgelopen, hetgeen consumenten kunnen merken in de prijzen in het winkelschap. Deze prijsstijgingen zijn nog niet voorbij en gaan de komende periode ook door, zo verwacht Mujagic. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rentes komen langzaamaan in zicht

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox