AL Robinson / Shutterstock.com

Nieuws Vlees

Helft van de Europeanen consumeert minder vlees

30 November 2021

De helft van de Europeanen heeft over het afgelopen jaar minder vlees geconsumeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen, ProVeg International, de Universiteit van Gent en marktbureau Innova. Deze trend zal voorlopig niet stoppen, want 40% geeft aan ook komend jaar minder vlees te willen consumeren. Opvallend is dat Denemarken, een land dat voorheen vooropliep in plantaardige voedselconsumptie, nu onderaan de lijst staat.

Een groot deel van de Europeanen – 46% om precies te zijn – consumeert vandaag de dag minder vlees dan een jaar geleden in dezelfde periode. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in het kader van het Europese project 'Smart Protein', dat tot doel heeft nieuwe duurzame en voedzame eiwitbronnen te ontwikkelen. Denemarken, een land dat in het verleden juist voorloper was in de consumptie van plantaardige producten, valt op. Consumenten in dat land hebben de vleesconsumptie afgelopen jaar namelijk het langzaamste teruggeschroefd; slechts 37% van hen consumeert minder vlees dan een jaar geleden.

Deense eetcultuur
Verder valt op dat 'slechts' 33% van de Deense respondenten aangeeft van plan te zijn de consumptie van vlees komend jaar te verlagen. Dit terwijl dat aandeel bij respondenten uit andere Europese landen op 40% ligt. "Het is opvallend", stelt Armando Perez-Cueto, een van de onderzoekers van het rapport. Er zijn volgens hem twee redenen voor dit beeld. "Enerzijds is dat het feit dat de helft van de Denen van mening is dat we (qua voedingswaarden) niet zonder vlees kunnen, zelfs als wetenschappelijk bewijs het tegendeel aangeeft. Ten tweede heerst hier een eetcultuur die zegt dat plantaardige voedingsmiddelen onvoldoende smaak geven aan en maaltijd." Minimaal 45% van de Deense respondenten is het met dat laatste eens, blijkt uit het onderzoek.

Meer dan een derde van de Deense consumenten vindt verder dat plantaardig voedsel te duur is of ze weten niet goed hoe ze het moeten bereiden. Beiden vormen een belemmering bij de aanschaf ervan. Opvallend, want in Nederland geeft slechts 1% aan dat de prijs dé reden is om geen plantaardige alternatieven aan te schaffen. Perez-Cueto vertelt verder: "De ervaring dat er een gebrek is aan informatie zien we ook als een probleem. Wij vinden dat de hele samenleving – dus overheden, onderzoekers en organisaties – consumenten een duwtje in de rug moeten geven."

Meer flexitariërs
Eerder dit jaar kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al naar buiten met cijfers over de vleesconsumptie. Daaruit bleek dat steeds meer consumenten zich 'flexitariër' noemen. "Zo'n 95% van de 18-plussers in ons land eet af en toe vlees en ongeveer 5% daarvan eet nooit vlees", vertelde Cor Pierik, hoofd landbouw van de statistiekdienst, in een interview. Opvallend is dat de vleesconsumptie in Nederland over de afgelopen twintig jaar stabiel is gebleven rond de 77 kilo per hoofd van de bevolking. "Er wordt iets minder paarden- en varkensvlees gegeten, maar tegelijkertijd wel iets meer pluimveevlees."

Wat de gevolgen voor de vleesindustrie precies zijn, is lastig te zeggen, maar grote effecten worden voorlopig niet voorzien. Rabobank stelde half november bijvoorbeeld dat de beperkte productiegroei van pluimveevlees de wereldwijde groeiende consumptie niet kan bijbenen. Dat uitte zich in een sterke prijsvorming. In de Verenigde Staten wordt daarnaast de komende zeven jaar nog groei verwacht in de vleesconsumptie. De waarde van de Amerikaanse vleesmarkt stijgt naar verwachting tot $215 miljard.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Verpakker schuldig aan hoge supermarktprijs?

Nieuws Vlees

Verpakker schuldig aan hoge supermarktprijs?

Vleesconcern JBS neemt King’s Group over

Nieuws Overname in vleeswereld

Vleesconcern JBS neemt King’s Group over

Definitief geen steunpakket voor de varkenssector

Nieuws Varkensvlees

Definitief geen steunpakket voor de varkenssector

Thuis moet vlees ook een luxegevoel geven

Analyse Vleestrends

Thuis moet vlees ook een luxegevoel geven

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief