Han de Jong

Christine Lagarde ecb

Opinie Han de Jong

Lagarde heeft monetaire licht gezien… eindelijk

Ik ben geen groot fan van ECB-president Christine Lagarde. Maar nu heeft ze een blog geschreven (haar naam staat er tenminste onder) dat ik erg goed vind.
27 Mei 2022
Coronavirus

Opinie Han de Jong

Economische naschokken van de pandemie

De coronacrisis mag zonder meer een aardbeving voor de mondiale economie worden genoemd. Nu in ieder geval in onze soort landen de pandemie achter ons lijkt te liggen, maken we nog wel ongekende naschokken mee. Sommige daarvan zijn negatief, andere juist positief.
20 Mei 2022
geld balans inflatie

Opinie Han de Jong

Het blijft koffiedik kijken met inflatie

De inflatie blijft voorlopig de gemoederen nog wel even bezighouden. In ons land publiceerde het CBS de eigen inflatiecijfers voor april. De inflatie bedroeg 9,6%, iets lager dan de 9,7% in maart. Het inflatiecijfer werd wat gedrukt door de accijnsverlaging op benzine en diesel per 1 april. Helaas begint de inflatie zich ook in ons land nu te verbreden.
13 Mei 2022
geld euro valuta biljetten

Opinie Han de Jong

Inflatie, rente, olieboycot, het ziet er niet best uit

Het ziet er niet best uit. De inflatie krijgt nieuwe impuls door de oorlog, de Fed en de Bank of England verhogen de rente, het groeimomentum daalt in de eurozone, in de VS en in China en een olieboycot gaat Europa voor grote uitdagingen stellen. Voor Poetin is die ook vervelend, maar hij kan zijn olie elders verkopen. 
6 Mei 2022
inflatie

Opinie Han de Jong

Consument geeft grif geld uit, al maakt inflatie depri

Consumenten extreem pessimistisch, producenten zeer optimistisch. De producenten kunnen inflatie kennelijk grotendeels afwentelen, consumenten niet. De inflatie daalt iets in april, maar verbreedt zich. De consument geeft grif geld uit en maakt het producenten zo makkelijk prijsverhogingen door te voeren. Maar uiteindelijk gaat de groei van de bestedingen door consumenten tanen.
29 April 2022
ecb

Opinie Han de Jong

Eerste renteverhoging dichterbij dan gedacht

Bij monde van vice-president De Guindos lijkt de ECB om. Bij voortduring hebben ECB-bestuurders volgehouden dat de inflatie tijdelijk zou zijn, dat de economische situatie in de eurozone anders is dan bijvoorbeeld in de VS, dat de eigen voorspelling voor de inflatie op middellange termijn rond of zelfs nog onder de doelstelling ligt en dat het verkrappen van het monetaire beleid daarom niet op korte termijn aan de orde zou moeten zijn.
22 April 2022
dollar beurs economie wereldeconomie

Opinie Han de Jong

Inflatie en groei: een onvoorspelbare dynamiek

De ECB houdt voorlopig vast aan het in maart uitgestippelde plan. Eerst geleidelijk de obligatieaankopen verminderen. Die zullen in het derde kwartaal van 2022 worden gestopt. En dan komen er misschien renteverhogingen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Ik vind dat wel heel laconiek. Mijns inziens neemt de ECB het risico dat de inflatie zich verder dan gewenst door de economie verspreidt. De ECB loopt inmiddels ook wel ver achter ten opzichte van andere centrale banken die al eerder met monetair verkrappen zijn begonnen.
15 April 2022
inflatie

Opinie Han de Jong

Hoogste inflatie in 46 jaar en die gaat niet snel dalen

De Nederlandse inflatie is in maart opgelopen tot 9,7%, de hoogste stand in 46 jaar. Het zat eraan te komen, want vorige week werden de inflatiecijfers volgens de Europese maatstaf al gepubliceerd en die knalden ook omhoog.
8 April 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief