Oliehoudende zaden

Marktupdate Cor Pierik

Welke alternatieven zijn er voor zonnebloemolie?

Er dreigt een tekort aan zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne. De voedingsindustrie is op zoek naar alternatieven. Kunnen we daarvoor ook terecht in Nederland, of moeten we verder van huis zoeken? Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek duikt in de cijfers.
25 April 2022
zonnebloempitten

Analyse Granen

'Europese productie groot genoeg voor compensatie'

De productie van oliehoudende zaden in Europa stijgt komend seizoen flink. Dat is voorspelling van de Europese Commissie, die verder aangeeft dat de verhoogde productie het mogelijk moeten maken om de terugval in leveringen vanuit Oekraïne te compenseren.
8 April 2022
zonnebloemolie

Nieuws Plantaardige oliën

Rusland gaat export van zonnebloemolie beperken

Rusland heeft laten weten te stoppen met de export van zonnebloempitten en koolzaad. Tegelijkertijd wordt de export van zonnebloemolie beperkt. Voor voedingsmiddelenbedrijven wordt het nu nóg moeilijker om plantaardige oliën in handen te krijgen.
4 April 2022
koolzaad

Analyse Koolzaad

Koolzaad tikt 1.000 euro per ton aan op Matif

Het termijnmarktcontract voor koolzaad op de Matif in Parijs bereikte woensdag het prijsniveau van €1000 per ton. Dat is een unieke gebeurtenis. Gedurende de dag steeg de prijs nog verder, om uiteindelijk fors lager de dag af te sluiten. Krijgen kopers hoogtevrees?
24 Maart 2022
koolzaad

Analyse Granen

Tarwe en koolzaad starten week met een plus

De tarwemarkt heeft veel mogelijke scenario's te verwerken en dat zorgt voor uiteenlopende reacties. Maandag 21 maart is weer een plus zichtbaar, maar meer duiding over de omvang van de Oekraïense productie en export is vereist. De prijs van koolzaad breekt wederom records.
21 Maart 2022
zonnebloemolie

Analyse Zonnebloemolie

Tekort aan zonnebloemolie neemt in rap tempo toe

Het gemis van leveringen zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland begint zich steeds meer te uiten op de wereldmarkt. Zo verhogen Europese supermarkten de prijzen en stellen ze een maximum in op het verkoopvolume. Niet alleen op ons continent zijn de problemen groot, want in India rijzen de prijzen nu ook de pan uit.
15 Maart 2022
akkerbouw winter tarweveld graanveld tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen

Het is wachten tot tarwe op Matif boven 400 euro komt

De tarwenotering op de Matif stijgt nog steeds. De stemming op de markt is dusdanig gespannen dat de vraag bijna niet langer is of de €400 per ton doorbroken wordt, maar wanneer.
2 Maart 2022
koolzaad

Analyse Koolzaad

Prijs koolzaad daalt, maar voor hoelang?

Het Franse marktbureau Strategie Grains verwacht dat de wereldwijde productie van tarwe komend seizoen met 3% stijgt tot 762 miljoen ton. De wereldproductie van maïs en gerst neemt in seizoen 2022/2023 respectievelijk met 1% en 6% toe. Ook de markt van koolzaad gaat een verder herstel laten zien, verwachten de analisten.
21 Februari 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden