Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Einde graandeal werkt door in prijs zonnebloemolie

24 Juli 2023 - Max van der Heijden

De prijs van zonnebloemolie is de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Het einde van de Zwarte Zeedeal vorige week heeft daar aan bijgedragen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het einde van de graandeal is het voor Oekraïne moeilijk geworden om zonnebloemolie te exporteren en daar balen ze in India van. De grootste zonnebloemolie-importeur heeft sinds 17 juli geen zonnebloemolie meer ontvangen en zag de importprijzen de afgelopen week met 8% stijgen. 

Het land moet zonnebloemolie importeren om te voldoen aan de binnenlandse vraag, maar door de problemen op de Zwarte Zee ziet het zich genoodzaakt te focussen op sojaolie wat ook duurder wordt door de droogte in de VS.

Productiestijging
De productie van zonnebloemen gaat in het seizoen 2023/24 met 6% stijgen vergeleken met een seizoen eerder en komt uit op 54,3 miljoen ton. De EU, Rusland en Argentinië voorspellen allen een hogere productie. Het is ook de verwachting dat Oekraïense boeren meer zonnebloemen gaan telen, hoewel het nog altijd minder zal zijn dan voor de oorlog. Dat land worstelt bovendien met transportroutes sinds het einde van de Zwarte Zeedeal en buurlanden die strenge eisen stellen aan landbouwproducten die zij hun grenzen laten passeren. 

Rusland blijft wereldwijd de grootste producent sinds het die de titel van Oekraïne over nam. De consumptie van zonnebloemen blijft met 49,8 miljoen ton vrij gelijk. En de export neemt met een derde af. Oekraïne kiest er namelijk voor om veel zaden in eigen land te crushen. 

De wereldwijde voorraad van zonnebloempitten zal aan het eind van 2023/24 zijn gedaald met 17% naar 3,7 miljoen ton. Dit getal kan snel veranderen afhankelijk van de weersomstandigheden deze zomer en het najaar. De productie van zonnebloemolie is sinds 2011 ongeveer met 7% gegroeid ieder jaar. De voorspelling is dat de vraag naar zonnebloemolie dit jaar met 4% groeit. 

De verwachting is dat de export van zonnebloemolie vergelijkbaar is met het niveau van een jaar geleden. Sterke vraag vanuit de EU, Iran, China, India en Turkije houdt de prijs hoog. Hoe hoog de Amerikaanse zonnebloemproductie is, is nog niet bekend, maar de verwachting vanuit de industrie is dat deze lager zal uitvallen door een kleiner areaal. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden