Shutterstock

Achtergrond Grondstoffen

Olijfolieproductie dit jaar mogelijk toch kleiner

30 Mei 2022 - Klaas van der Horst

De mondiale olijfolie-oogst zal dit jaar mogelijk toch lager uitpakken dan de Europese Commissie eerder voorspelde in haar ‘Short-term outlook’ voor dit jaar. Tenminste, als het aan het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA ligt. Die voorziet in een recente studie tegenvallende oogsten in diverse landen rond de Middellandse Zee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In plaats van 3,37 miljoen ton, zoals de EU verwacht, gaan de Amerikanen uit van een totale oogst van slechts 2,9 miljoen ton.

Prijsgevoelige markten
Dat hoeft niet direct te leiden tot hogere prijzen, zo meent het USDA. Wel zien de analisten van het Amrikaanse landbouwministerie twee andere verschijnselen in het verschiet liggen. De eerste is dat de consumptie met 7% zal dalen. Bepaalde markten zijn erg gevoelig voor hogere prijzen. Daar zal de consument dan waarschijnlijk overstappen naar een goedkopere oliesoort. Daarnaast zullen de voorraden olijfolie kleiner worden, zowel in de EU als in Turkije en Tunesië. 

olijfff
Vooral de voorraden (onderste lijn) lijden volgens de USDA onder het krappere aanbod.

Van de wereldwijd consumptie van olijfolie vindt de helft plaats in de EU, die ook verreweg de grootste producent is. De Verenigde Staten volgen met 13% van de consumptie.

Lagere prijzen Spanje en Italië
Vergeleken met begin mei is de prijs voor extra virgine olijfolie in Spanje met €8 per 100 kilo gedaald naar €343 per 100 kilo. Dat is overigens nog wel steeds 4,2% meer dan op hetzelfde moment een jaar eerder. Geraffineerde olijfolie noteert in Jaén, Spanje, €328,50 per 100 kilo. Dat is 10,4% meer dan in mei 2021, zo meldt de Internationale olijfolieraad (IOC).

Spanje is de grootste producent van olijfolie in de EU, gevolgd door Italië en Griekenland. In Italië daalde de prijs voor extra virgine olijfolie ondertussen met 7,5%, maar die prijs bleef wel op een veel hoger niveau van €430 per 100 kilo.

Grote prijsverschillen per land
Opvallend is dat er tussen de verschillende Europese productielanden van olijfolie grote verschillen in prijs bestaan voor olijfolie en dat die verschillen ook blijven bestaan. In Griekenland staat de prijs voor extra virgine olijfolie bijvoorbeeld op €320 per 100 kilo, wat flink lager is dan de Spaanse en Italiaanse prijzen. Ondertussen staat de prijs voor dezelfde oliesoort in Portugal op €480 per 100 kilo.

Buiten de EU staan de prijzen voor extra virgine olijfolie volgens de IOC in bijvoorbeeld Tunesië op €310 per 100 kilo en in Turkije op €264 per 100 kilo (al is deze laatste notering wel vrij oud, signaleert de raad).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden