Shutterstock

Achtergrond Olijfolie

'Prijzen voor olijfolie blijven voorlopig stabiel'

10 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Ondanks de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de verwachting van de Europese Commissie dat de prijzen voor olijfolie voorlopig stabiel blijven. Onderzoekers verwachten namelijk niet dat de beschikbaarheid van voedsel, diervoeders en kunstmest op korte termijn significant beïnvloed zal worden door de oorlog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onderzoekers van de Europese Commissie verwachten dat op ons continent dit seizoen ongeveer 2,3 miljoen ton olijfolie wordt geproduceerd. Dat is een stijging van 10% in vergelijking tot één seizoen eerder. Wereldwijd rekent de Europese Commissie op een olijfolieproductie van 3,37 miljoen ton. Eén seizoen eerder was dat nog 3,01 miljoen ton. Spanje is binnen de Europese Unie de belangrijkste producent van olijfolie, met een aandeel van 66% tot 1,49 miljoen ton. Italië volgt met 15% (ofwel 328.000 ton) en op een derde plek staat Griekenland met 10% (of 215.000 ton).

Consumptie neemt toe
Tegelijkertijd wordt door de Europese Commissie een plus van 7% voorzien in de consumptie. Die toename in de vraag naar olijfolie komt grotendeels doordat voedingsmiddelenproducenten op zoek zijn naar alternatieven voor zonnebloemolie. Die plantaardige oliesoort is beperkt beschikbaar door de oorlog in Oekraïne. Mede hierdoor wordt ook een daling van 3% in de export verwacht. Veel product is op eigen continent nodig. Maar hoewel de vraag toeneemt, wordt geen extreme prijsstijging verwacht. "Dit heeft alles te maken met de stijgende kosten voor verpakkingen en transport", aldus de onderzoekers in het rapport.

Voor extra virgine olijfolie wordt in Spanje momenteel ongeveer €351 per 100 kilo betaald. Dat is 26% meer dan één jaar geleden in deze periode van het jaar. In Italië ligt die prijs zelfs nog hoger, op €430 per 100 kilo. Opvallend is dat deze prijs wel lager is dan vorig jaar, -7,5%. In Griekenland komt de prijs voor extra virgine olijfolie momenteel uit rond de €320 per 100 kilo. Dat is 20,5% meer dan vorig jaar in deze periode betaald moest worden. In Portugal ligt de prijs, net zoals in buurland Spanje, op €351 per 100 kilo.

Zwakke oogst in Argentinië
Hoewel het merendeel van de olijfolie in de Europese Unie wordt geproduceerd, noemt de Commissie ook dat het herstel van de productie in landen buiten de Europese Unie doorzet. De productie in niet-EU-landen komt dit seizoen naar verluidt uit op 1,1 miljoen ton. Dat was vorig oogstjaar nog 959.000 ton. Argentinië, de grootste producent op het westelijk halfrond, daarentegen zal dit jaar waarschijnlijk een min opschrijven. Boeren verwachten een daling van 14% tot maar liefst 20% in vergelijking tot seizoen 2020/2021. Droogte ligt daaraan ten grondslag. In seizoen 2017/2018 kampte het land ook met extreme droogte, dit resulteerde toen in een economisch verlies van €3,23 miljard.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden