BK Awangga / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Lage productie doet matige vraag palmolie vergeten

7 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Palmolie zit de laatste dagen behoorlijk in de lift op de termijnmarkten. Nieuws over de voorraden en productie in Maleisië zijn voer voor de bulls in de markt. Gematigde vraag naar palmolie, onder meer door gunstiger geprijsde andere plantaardige oliën, is even vergeten door de handel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel in Maleisië als Rotterdam zette palmolie stapjes omhoog. Eind januari stond de koers van palmolie boven de 4.000 ringit (omgerekend €780). Door komt de koers deze handelsdag dicht in de buurt. Tijdens schrijven tikte de koers gedurende de handels 3.930 ringgit (€767) aan.

De voorraad palmolie in Maleisië - de op één na grootste palmolieproducent ter wereld - daalde in januari met 9% ten opzichte van november naar 2,09 miljoen ton. Dat blijkt uit een uit onderzoek van Bloomberg. Dat is de grootste daling sinds april en de voorraad zit daarmee op het laagste niveau in zes maanden. De productie van palmolie doet ook een jas uit volgens Bloomberg. De productie daalt met 12% naar 1,36 miljoen ton. Dat is de laagste productie in negen maanden tijd. In het rijtje met dalende cijfers doet de export ook een duit in het zakje. Maleisië voerde met 1,23 miljoen ton 7,5% minder palmolie uit. Het is voor de derde maand op rij dat er minder palmolie wordt geëxporteerd. De import van palmolie steeg overigens van 37.000 ton in december naar 50.000 ton in januari.

Goedkopere alternatieven
De Indiase import van palmolie zakte in januari naar het laagste punt in drie maanden. In totaal importeerde India 787.000 ton palmolie. Dat is een daling van 12% vergeleken met december. Vooral crude palm oil was minder in trek met een daling van 16% naar 541.000 ton. Marges voor de verwerking van crude palm oil staan onder druk en daarom geven verwerkers de voorkeur aan refined bleached deodorized palm oil volgens verschillende bronnen. Daarnaast is sojaolie prijstechnisch gunstig ten opzichte van palmolie. Sommige verwerkers kiezen daarom voor sojaolie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden