Tarweprijs Matif

brazilie soja - agri

Analyse Grondstoffen

Sojaprijs vliegt omhoog door overstroming Brazilië

In Nederland wil het maar niet droog worden, zo lijkt het. Vergeleken met Brazilië vallen de problemen met wateroverlast hier mee. Miljoenen tonnen nog te oogsten soja staan daar met de voeten in het water. Amis is in de nieuwe Crop Monitor relatief positief over de groeiomstandigheden voor granen in Nederland en Duitsland. Daarmee gaat Amis in tegen eerdere waarnemingen uit het veld.
3 Mei 2024
regen

Analyse Grondstoffen

Tarwe onder druk door regen in het weerbericht

De tarwemarkt is een echte weermarkt. Droogte in belangrijke teeltgebieden stuwde vorige week de tarweprijzen op. Inmiddels zit er regen in de verwachting voor de VS en Rusland. Dat drukt nu de tarwekoersen omlaag. In de VS zijn plannen gepresenteerd voor duurzame vliegbrandstoffen. Ethanol uit maïs valt daaronder en dat wordt door analisten gezien als een opsteker voor de Amerikaanse maïssector.
2 Mei 2024
akkerbouw grond Engeland UK graan - agri

Analyse Grondstoffen

Maalderijen verwachten stuk minder tarwe in VK

Het verschil tussen contracten voor oude en nieuwe oogst op de termijnmarkten blijft groot. Daar proberen kopers op de fysieke markt van te profiteren. De bond van maalderijen in het Verenigd Koninkrijk verwacht dat de tarweoogst daar 40% lager uit kan vallen ten opzichte van afgelopen seizoen. Rusland heeft twee graanschepen met bestemming Egypte aan de ketting gelegd.
1 Mei 2024
graanexport vrachtschip

Analyse Grondstoffen

Rusland oefent grote druk uit op graanexporteurs

De eerste handelsdag van de nieuwe week is begonnen met een correctie op de tarwemarkt. De droogte in Rusland lijkt toch minder ingrijpend dan eerder gedacht. Het Kremlin haalt onorthodoxe middelen uit de kast om de graanprijs voor de export in de benen te houden. In de VS blijven de zorgen over droogte in de tarwegordel boven de markt hangen. Met het zaaien van maïs en soja wordt wel flinke voortgang geboekt.
30 April 2024
droogte Verenigde Staten

Analyse Grondstoffen

Droogte en wateroverlast domineren granenmarkt

Op de Matif blijft de tarwekoers maar een beetje hangen. Dat is in Chicago wel anders, waar de koers ook gisteren weer verder doorstootte. Inmiddels is de barrière van $6 per bushel geslecht. 
26 April 2024
tarweveld tarwe - agri tarwe

Analyse Grondstoffen

Prijzen oude en nieuwe oogst lopen verder uiteen

Handelaren op de Matif geven tegenstrijdige signalen af. Het laatste contract van de oogst 2023 kan geen potten breken terwijl de contracten voor oogst 2024 de weg omhoog hebben gevonden. In de VS zijn er wat zorgen over de vraag naar maïs.
25 April 2024
akkerbouw grond Duitsland tarwe - agri graan - agri

Analyse Grondstoffen

Europese opbrengstraming blijft bovengemiddeld

In de nieuwe opbrengstraming voor granen van het JRC (het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie) is de natte herfst en winter nauwelijks terug te zien. Opmerkelijk omdat in het Mars Bulletin wel aan de bel getrokken wordt over schade in de wintergranen in Noordwest-Europa door de natte herfst en winter. In Amerika zijn spelers op de tarwemarkt juist in de ban van droogte in de wheatbelt.
24 April 2024
droogte wintertarwe

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt zet stap omhoog door droogte

Het was vooral in tarwe onrustig op de termijnmarkten afgelopen handelssessie. De matige stand van wintergranen in de Europese Unie maakt tot nu toe weinig indruk op de markt. Berichten over droogte in Rusland en de VS maken een andere dynamiek op de markt los, lijkt het haast wel..
23 April 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden