Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe onder druk door regen in het weerbericht

2 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt is een echte weermarkt. Droogte in belangrijke teeltgebieden stuwde vorige week de tarweprijzen op. Inmiddels zit er regen in de verwachting voor de VS en Rusland. Dat drukt nu de tarwekoersen omlaag. In de VS zijn plannen gepresenteerd voor duurzame vliegbrandstoffen. Ethanol uit maïs valt daaronder en dat wordt door analisten gezien als een opsteker voor de Amerikaanse maïssector.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €205 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,6% in en kwam daarmee uit op $5.81½ per ton. Maïs en soja zaten in de lift afgelopen handelssessie. Maïs kwam 0,9% hoger uit op $4.43¼ per bushel. Soja steeg eveneens met 0,9%. Dat bracht de slootkoers op $11.55¾ per bushel.

Speler op de tarwemarkt zijn zeer gevoelig voor de weerberichten. Voor het zuiden van Rusland worden buien voorspeld later deze week. Buien hebben bijna per definitie een plaatselijk karakter en ook nu wordt voorspeld dat lang niet overal in het zuiden van Rusland neerslag valt. In het oostelijke deel van de Amerikaanse tarwegordel hadden boeren meer geluk. Daar is afgelopen dag wel op grote schaal regen gevallen. Het oosten van Kansas en Oklahoma en het noorden van Texas werd gemist door het regenfront. Toch was het voldoende om de stemming op de tarwemarkt te temperen.

Goede en slechte kanten
In de cornbelt is de regen van afgelopen dag zowel een vloek als een zegen. Het was droog, dus in die zin is de regen meer dan welkom. Aan de andere kant komt het zaaien van maïs en soja een paar dagen stil te liggen. Het met eerst doorzakken en opwaaien voor de zaaimachines weer het land op kunnen.

Een opsteker van de Amerikaanse maïssector is het langverwachte besluit van de regering van Biden over groene vliegtuigbrandstof. Het Amerikaanse ministerie van Financiën bracht daarover de nieuwe belasting- en subsidieplannen naar buiten. Vanuit de industrie is maanden gelobbyd om ethanol uit maïs onder de regeling te laten vallen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want in de plannen zou maïs voor de regeling in aanmerking komen. In de richtlijn van het ministerie van Financiën is vliegtuigbrandstof duurzaam als over de totale levenscyclus 50% minder broeikasgas vrijkomt vergeleken met de traditionele op aardolie gebaseerde brandstoffen.

Tarwemarkt in Oekraïne trekt aan
Oekraïne exporteerde in april 1,9 miljoen ton tarwe. De exportprijs tikte volgens enkele bronnen het hoogste niveau in elf maanden aan. Nog belangrijker is dat de Oekraïense tarwevoorraad behoorlijk aan het slinken is. Volgens sommige analisten zou de tarwe-export de komende maanden daardoor kunnen vertragen tot de nieuwe oogst beschikbaar komt.

Het USDA kwam gisteren met een prognose voor de komende tarweoogst in Australië. Met 25,8 miljoen ton zou de oogst van 2024/25 vergelijkbaar zijn met afgelopen seizoen. De productie zit daarmee 3% onder het tienjarig gemiddelde. Het USDA verwacht dat de Australische tarwe-export komend seizoen met 2,5 miljoen ton terugloopt tot 17,5 miljoen ton. Die daling komt volgens het USDA omdat in het huidige seizoen ingeteerd wordt op de voorraden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden