Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Maalderijen verwachten stuk minder tarwe in VK

1 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het verschil tussen contracten voor oude en nieuwe oogst op de termijnmarkten blijft groot. Daar proberen kopers op de fysieke markt van te profiteren. De bond van maalderijen in het Verenigd Koninkrijk verwacht dat de tarweoogst daar 40% lager uit kan vallen ten opzichte van afgelopen seizoen. Rusland heeft twee graanschepen met bestemming Egypte aan de ketting gelegd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €205 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,9% lager op $5.85 per bushel. Maïs sloot een kwart cent hoger en kwam daarmee uit op $4.39½ per bushel. De grootste daler op de beurs in Chicago was afgelopen handelssessie soja dat 1,3% inlevert naar $11.45½ per bushel.

Het gat tussen oude en nieuwe oogst van tarwe is zowel in Parijs als in Chicago relatief groot. Op de Matif sloot het septembercontract €22 hoger dan het meicontract, op €230 per ton. In Chicago is het verschil minder groot. Het septembercontract op $6.03¼ per bushel. Volgens sommige bronnen is door dat gat de belangstelling onder kopers om het contract uit te dienen en de tarwe vervolgens fysiek te laten leveren relatief groot.

Blokkade
Twee schepen geladen met tarwe bestemd voor Egypte liggen aan de ketting volgens verschillende bronnen. In totaal gaat om circa 120.000 ton tarwe waarvan de aankoop en kwaliteit is goedgekeurd door de Egyptische staatinkoper Gasc. De precieze reden dat de schepen niet mogen vertrekken is onbekend. Sommige analisten zien hier een bevestiging in van het bericht dat Bloomberg bracht dat het Kremlin exporteurs tegenwerkt die niet handelen in lijn met de wensen van Moskou. Rusland zou met minimumprijzen werken waar exporteurs niet onder mogen zakken, bijvoorbeeld in tenders zoals Gasc die uitzet.

In het Verenigd Koninkrijk kan de oogst van gewassen in 2024 17% lager uitvallen dan in 2023. Daarvoor waarschuwt de Energy & Climate Intelligenced Uniti (ECIU). De productie van tarwe, gerst, haver en koolzaad zou 4 miljoen ton lager uitkomen. ECIU baseert zich in de prognose op de cijfers van AHDB en het ministerie van Landbouw van het VK. De bond van maalderijen in het VK verwacht dat de maal-, en baktarweoogst 40% lager uitkomt dan afgelopen seizoen. Levensmiddelenproducenten worden volgens het ECIU afhankelijker van import van overzee tegen potentieel hoger kosten.

Economische hervormingen
In Argentinië heeft de graanexport vertraging opgelopen door stakingen. De vakbonden voor havenpersoneel hebben twee dagen het werk neergelegd uit protest tegen hervormingen van onder andere de arbeidsmarkt en het privatiseren van bedrijven door president Javier Milei. Dinsdagmiddag lokale tijd werd de staking beëindigd en 's avonds kwam het werk in de belangrijke haven van Rosario weer op gang. De graanexport is een van de belangrijkste bronnen van vreemde valuta in het economisch kwakkelende Argentinië.

Datagro heeft de opbrengstprognose voor maïs in Brazilië verhoogd met 1 miljoen ton ten opzichte van de vorige voorspelling naar 115,9 miljoen ton. Ook de prognose voor soja is verhoogd naar 147,9 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling van het marktbureau 146,3 miljoen ton. De belangstelling voor tarwe neemt af onder Braziliaanse boeren. Dat verwachten althans onderzoekers van Cepea. In de laatste vijf jaar groeide het tarweareaal met circa 70%. Door een lage tarweprijs, weersonzekerheden en hoge teeltkosten is de populariteit van tarwe tanende onder Braziliaanse boeren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden