Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Vleeskuikenprijs stijgt met Poolse notering mee

16 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs is na de forse daling van de laatste weken weer wat gestegen. Met name hogere Poolse prijzen zorgen ervoor dat ook het prijsniveau in West-Europa toeneemt. Ondertussen blijft het aanbod op de wereldmarkt schaars en groeit de Duitse productie van kalkoenen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is na flink wat prijsdruk weer licht gestegen. In week 17 werden vleeskuikens voor €1,15 per kilo verhandeld. Tot week 19 daalde de prijs. Op het dieptepunt stond de Barneveldse index op €1,12. In week 20 nam de prijs echter weer toe met 1 cent tot €1,13.

Vraag en aanbod blijven nog altijd stabiel in Nederland. De vraag naar kip is weer redelijk sterk nu de meivakantie over is. Nederland telt daardoor weer meer consumenten. Ook zorgde beter weer voor extra vraag naar vlees voor de barbecue. Hoewel kip niet het meest populaire barbecuevlees is, profiteert ook deze categorie. Dit heeft flink wat impact op de prijs, aangezien de vraag naar kippenvlees al redelijk sterk was.

Daarnaast wordt er weinig pluimveevlees uit Oost-Europa geïmporteerd. De prijs van pluimveevlees werd de laatste weken voornamelijk bepaald door de export uit Polen. Lage Poolse prijzen zorgen voor flink wat druk op de Noord-Europese prijzen. Op het dieptepunt stonden de prijzen in het land tussen de 4,70 zlotti (bij de huidige wisselkoersen €1,10) en 4,90 zlotti (€1,15). Inmiddels zijn de prijzen door de toename van de export weer gestegen tot 5,10 zlotti en 5,40 zlotti (€1,20) en (€1,27).

Daarnaast blijft het aanbod op de wereldmarkt schaars, aangezien overstromingen in Brazilië de productie van het land onder druk zetten. In de getroffen staat Rio Grande do Sul wordt relatief veel pluimvee gehouden. Naast verdrinking zorgden problemen bij de toelevering van voer voor een verstoring van de keten. Dat heeft een forse impact op de Braziliaanse pluimveevleessector. In totaal worden 11% van alle Braziliaanse vleeskuikens in het gebied gehouden. In het derde kwartaal van 2023 werden in de deelstaat 182,6 miljoen kippen geslacht.

Duitse productie blijft groeien
Daarnaast blijft de productie van pluimveevlees in Duitsland groeien. In het eerste kwartaal nam de productie van kippenvlees met 2,2% toe tot 386.340 ton, zo blijkt uit data van het Duitse statistiekbureau Destatis. Voor een groot deel komt dit door een toename van het slachtgewicht. Het slachtcijfer steeg met slechts 0,1% tot 169,2 miljoen stuks pluimveevlees. Het stijgende slachtgewicht is volgens het bureau een gevolg van de gedaalde voerprijs.  

Opmerkelijk is dat vooral de productie van kalkoenvlees in Duitsland stijgt. In het eerste kwartaal nam de productie van kalkoen toe met 7% tot 105.425 ton, terwijl het aantal slachtingen met 3,5% toenam tot 7,63 miljoen kalkoenen. Het aantal slachtingen van vleeskuikens nam met 0,6% toe, tot 152,9 miljoen vleeskuikens. De productie van vlees steeg met 0,9% tot 276.730 ton.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden