Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Sojaprijs vliegt omhoog door overstroming Brazilië

3 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Nederland wil het maar niet droog worden, zo lijkt het. Vergeleken met Brazilië vallen de problemen met wateroverlast hier mee. Miljoenen tonnen nog te oogsten soja staan daar met de voeten in het water. Amis is in de nieuwe Crop Monitor relatief positief over de groeiomstandigheden voor granen in Nederland en Duitsland. Daarmee gaat Amis in tegen eerdere waarnemingen uit het veld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 lager op €204,75 per ton. Op de CBoT zaten de graankoersen in de lift. Tarwe steeg met 0,9% naar $5.85½ per bushel. Maïs noteerde een plus van 2% en kwam daarmee uit op $4.52 per bushel. Soja was de grootste stijger op de beurs in Chicago en sloot 3% hoger op $11.90 per bushel.

Bij ons in Nederland hebben we lokaal te maken met wateroverlast. Dat valt in het niet met wat er in het uiterste zuiden van Brazilië aan regen is gevallen. De provincie Rio Grando do Sul heeft nu al dagen te maken met aanhoudende hevige neerslag. Gisteren bezweek een stuwdam onder de vele regen. Door de overstromingen zijn dertig mensen om het leven gekomen en nog eens zestig zijn vermist. De BBC meldt dat 15.000 mensen hun huis hebben moeten verlaten voor het wassende water en zeker dat 500.000 mensen geen stroom en schoon water meer hebben.

Bron: NOAA

Nood breekt wet
Naast het menselijk leed wordt ook de landbouw in Rio Grando do Sul hard geraakt door de overstromingen. Schattingen lopen uiteen, maar ergens tussen de 4 en 8 miljoen ton soja zou nog geoogst moeten worden in het gebied dat nu onder water staat. Het USDA raamde in het laatste Wasde-rapport de Braziliaanse sojaoogst op 155 miljoen ton. Conab hield het in hun voorspelling op 146,5 miljoen ton. Nu zal waarschijnlijk niet alle soja die nog vast staat verzopen zijn, maar dat er een forse correctie komt op de opbrengstprognoses is wel waarschijnlijk. Niet voor niets dat soja een sprong maakte op de CBoT. Boeren doen er ondertussen alles aan om hun gewassen op de een of andere manier toch binnen te krijgen. 'Redden wat er te redden valt van de circa 30% van de soja die nog gedorst moet worden', is de strekking van onderstaand bericht.

Amis heeft de nieuwe Crop Monitor gepubliceerd. Het meest opvallende is dat de Benelux en Duitsland groen zijn ingekleurd met een gunstig week voor de granen. Dat strookt niet met berichten over de relatief extreme en aanhoudende natte omstandigheden in Noordwest-Europa. Bijvoorbeeld het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie en het Duitse verband van coöperaties waarschuwden afgelopen maand nog voor tegenvallende graanopbrengsten door ongunstige groeiomstandigheden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden