Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt Australië floreert door droogte VS

17 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De Australische rundvleesmarkt maakt een historisch sterke periode door. Vergeleken met 2023 nam de export fors toe. Met name de zwakke export in de Verenigde Staten maakt de weg vrij voor extra Australische export.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische rundvleesexport is in april met 46% gestegen vergeleken met dezelfde maand in 2023. De export steeg tot ruim 113.400 ton rundvlees. Dit is het hoogste exportcijfer sinds april 2015. Over een periode van de eerste vier maanden kwam het totale volume uit op 381.360 ton rundvlees, een toename van 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Kleine markten
Op twee markten na groeit de export naar alle bestemmingen. Alleen de export naar Zuid-Korea nam in de eerste vier maanden van 2024 met 1% af. De enige uitzondering in april was de export naar China. De uitvoer naar dat land daalde met 11% tot net onder de 15.000 ton. Met name de groei naar kleinere markten was fors. Zo steeg de export naar Thailand met een factor twee naar 2.100 ton en nam de export naar Saudi-Arabië toe met 235% tot 1.600 ton. Maar liefst 25% van alle export had een bestemming buiten de top 4 van de grootste Australische markten.

Het meest opmerkelijke is een stijging van 127% van de export naar de VS in april. In de eerste vier maanden van het jaar steeg de import tot 27.250 ton. Over een periode van de laatste vier maanden is de export met 89% gestegen tot 95.400 ton.

Verenigde Staten
Omdat de Verenigde Staten minder rundvlees kunnen exporteren, wist Australië zijn export te diversifiëren. Door droogte is de Amerikaanse rundvleesproductie in 2023 en 2024 fors lager dan gebruikelijk. Sterker nog, de rundveestapel bereikte in 2023 en 2024 verschillende diepterecords. Normaliter is de VS niet alleen netto-exporteur, maar importeert het land überhaupt amper rundvlees. Door de droogte staat de markt echter op zijn kop

Dit is overigens slecht één manier waarop Australië profiteert van de lagere Amerikaanse export. Ook is de concurrentie uit de Verenigde Staten fors lager, waardoor nieuwe exportkansen in de Verenigde Staten ontstaan. Dat is met name te zien in forse stijgingen van de export naar Canada en de Filipijnen, twee grote exportmarkten van Verenigde Staten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden