Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vloeibare zuivelhandel stimulans voor boterprijzen

17 Mei 2024 - Wouter Baan

Op de zuivelmarkt is deze week duidelijk een opwaartse prijsbeweging zichtbaar. Het tempo in de markt wordt bepaald door de vloeibare handel, maar boter trekt de aandacht naar zich toe, zoals wel vaker dit jaar het geval is. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boter is ook deze week de smaakmaker in de markt en passeert de grens van €6.000 per ton. Deze psychologische barrière werd in de voorbije weken al een paar keer eerder getest en ook wel overschreden, maar de noteringen bleven onder dit niveau steken. Daar is deze week overtuigend verandering in gekomen, aangezien boter tot het hoogste niveau sinds eind 2022 steeg.

Productiepiek al achter ons?
Krappe voorraden en niet ingevulde vraag liggen aan de basis van de prijsstijgingen. In toenemende mate begint dit door te dringen bij inkopende partijen vanuit retail en ook bakkerijconcerns. Van paniek is zeker geen sprake, maar er is wel een besef dat de melkaanvoervolumes weleens tegen kunnen vallen in de tweede helft van dit jaar. Verwacht werd in de markt dat de piek van de melkproductie nog moest komen, maar ook in landen als Nederland, Duitsland en België lijkt dit al achter ons te liggen. De komende weken moet blijken of deze aanname werkelijkheid is. 

Het geeft hoe dan ook de prijzen van magere melkconcentraat en spotmelk eveneens een impuls. De spotmelknotering van DCA stijgt deze week opnieuw, dit keer met €2 tot €41 per 100 kilo. Biedingen voor spotmelk waren vaak hoger, maar fabrieken zijn niet bereid om volumes onder de uitbetalingsprijzen van de hand te doen. Daarmee liggen verdere stijgingen in het verschiet, ook in Duitsland. Zeker ook omdat de vraag naar vloeibare zuivel uit de meer zuidelijke gelegen landen in Europa aantrekt.

Kaas valoriseert niet meer het best
De kaasprijzen doen het rustiger aan, maar zetten deze week niettemin wel stappen omhoog. Na weken van stabiliteit in de kaas kan dit gezien worden als een nieuw patroon. Zeker ook omdat kaas niet meer de beste valorisatie van de melk geeft. Die rol is nu weggelegd voor de combinatie boter en magere melkpoeder. Dit komt vooral door de aantrekkende boterprijzen, maar ook de geplaagde melkpoedermarkt trekt deze week weer wat bij met prijzen weer boven €2.300 per ton voor magere melkpoeder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden