Eigen foto

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt zet stap omhoog door droogte

23 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het was vooral in tarwe onrustig op de termijnmarkten afgelopen handelssessie. De matige stand van wintergranen in de Europese Unie maakt tot nu toe weinig indruk op de markt. Berichten over droogte in Rusland en de VS maken een andere dynamiek op de markt los, lijkt het haast wel..

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif maakte een forse stap afgelopen handelssessie en sloot €9 hoger op €215,50 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe flink in de lift en pluste 3,6% naar $5.70¾ per bushel. Maïs sloot 1,4% hoger en kwam daarmee uit op $4.39¾ per bushel. Soja sloot eveneens in het groen op de beurs in Chicago met 0,9% naar $11.61 per bushel.

Tarwe was de laatste weken de stabiele factor in het granencomplex. Dat was gisteren anders met een stevige rally, zowel in Parijs als Chicago. In Europa lijkt de markt een beetje nerveus te worden van de ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied. SovEcon stelde de opbrengstprognose voor tarwe voor Rusland met 1 miljoen ton naar beneden bij tot 93 miljoen ton. Dat is op zich geen spectaculaire wijziging maar de toelichting zorgt voor rumoer. "Na een zeer goede winter zijn de weersomstandigheden continu verslechterd voor de zuidelijk regio's in Rusland. We naderen nu het punt dat er geen weg meer terug is", schrijft Andrey Sizov van SovEcon. Warm en droog weer bedreigt de Russische tarweoogst. In verschillende belangrijke wintertarweregio's is 40% tot 80% van de normale hoeveelheid regen gevallen. Daarbij zijn de temperaturen bovengemiddeld.

Aanval op voedselzekerheid
De onrust op de tarwemarkt werd versterkt door een Russische aanval op graanopslagen in de Oekraïense haven van Odessa. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn daarbij opslagfaciliteiten beschadigd en zijn er agrarische goederen vernietigd die bedoeld waren voor afnemers in Afrika en Azië. Zelenski schreef op X (voorheen Twitter) dat dit een onderdeel is van de Russische strategie om Oekraïne en de landen die afhankelijk zijn van Oekraïne voor de voedselvoorziening te schaden.

Poetin werkt aan een graanhandelssysteem voor de Bric-landen. Dat melden verschillende bronnen op basis van documenten die het Kremlin heeft gepubliceerd. Poetin heeft daarin gevraagd aan zijn regering om plannen te maken om de graanhandel met India, China, Brazilië, Zuid-Afrika en enkele andere landen te faciliteren. Kopers zouden in het handelssysteem direct zaken moeten kunnen doen met producenten. De voorstellen zouden op 1 juli gepresenteerd moeten worden.

Amerikaanse tarwe gaat achteruit
In de VS nemen de zorgen over droogte op de zuidelijke prairies toe. In de nieuwe editie van het wekelijkse Crop Progress-rapport krijgt 50% van het areaal wintertarwe de rating goed of excellent van het USDA. Dat was vorige week 55%. Vorig jaar stond overigens maar 26% van de wintertarwe in de VS er goed of excellent op. De ontwikkeling van de wintertarwe loopt voor op het vijfjarig gemiddelde. 17% staat in de aar, tegen 13% in het vijfjarig gemiddelde voor deze week. Het geplande areaal zomertarwe is voor 15% gezaaid, tegen 10% in het vijfjarig gemiddelde.

In de cornbelt worden ook vorderingen gemaakt met de voorjaarswerkzaamheden. De buien die verspreid over de regio vielen de afgelopen dagen hebben de voortgang van zaaien niet echt gehinderd. 12% van de maïs zit in de grond. Het vijfjarig gemiddelde staat op 10% en vorige week was 6% gezaaid. 3% van het gezaaide maïsareaal staat inmiddels ook al boven. Van het geplande areaal soja zit 8% in de grond, tegen 4% in het vijfjarig gemiddelde. Vorig jaar was overigens ook 8% van de soja gezaaid in de week eindigend op 21 april.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden