Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt bevindt zich in niemandsland

17 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt is een beetje in niemandsland terechtgekomen. Aan de ene kant had een neerwaartse correctie logisch geweest na de berichten uit Rusland en de VS. De markt straalt echter niet veel vertrouwen uit in de verwachte opbrengsten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €2,25 in en kwam daarmee uit op €248,25 per ton. Op de CBoT zijn geen grote verschuivingen in tarwe. Voor de verandering, zou je eraan toe kunnen voegen. Het julicontract daalde met 0,4% naar $6.63¼ per bushel. Maïs sloot 1,2% lager op $4.52 per bushel. Soja zat iets in de lift en sloot 0,2% hoger op $12.16¼ per bushel.

De vorstschade in de wintertarwe in de Rusland lijkt toch wat mee te vallen. Volgens het Russische ministerie van Landbouw is 830.000 hectare wintertarwe kapot gevroren. Dat is circa 1% van het areaal. Volgens verschillende analisten valt niet uit te sluiten dat Rusland de komende tijd nog met een correctie op dat cijfer komt.

Machtsconcentratie
Bij de Russische graanexporteurs heeft de afgelopen jaren een flinke consolidatieslag plaatsgevonden, aldus Dmitry Rylko, directeur van Ikar in een videoconferentie bij GrainCom. De vier grootste exporteurs hebben 75% van de Russische graanexport in handen. Zes jaar geleden was dat 45%. Het zou Rylko niet verbazen als het komende seizoen één van de exporteurs de helft van het exportvolume van de Zwarte Zee-terminals heeft. Rylko verwacht dat de concurrentie op de Zee van Azov toeneemt, zowel via coasters als via de Kavkaz-zeehaven. Vooral in Kazkav zullen de exporteurs hun slag willen slaan. Hier was namelijk een kwart van de exportcapaciteit in handen van TD Rif. Dat bedrijf is in ongenade gevallen bij het Kremlin.

In Kansas zit de Winter Wheat Tour erop. In drie dagen zijn er 449 percelen wintertarwe bezocht verspreid over de hele staat. De gemiddeld opbrengst wordt geraamd op 46,5 bushel per acre (circa 3,1 ton per hectare). Ter vergelijking: het USDA raamde de tarweopbrengst in Kansas in het Wasde-rapport op 38 bushel per acre (circa 2,6 ton per hectare). Romulo Lollato, professor agronomie aan de universiteit van Kansas, legt in de toelichting op de tour uit dat het opbrengstcijfers is gebaseerd op de potentie die het gewas nu heeft. Met nog twee tot vier weken te gaan tot de oogst is dat geen zekerheid. "Het is de opbrengst die we zouden kunnen halen", schrijft Lollato. "Als het koel wordt in Kansas met voldoende regen tijdens het vullen van de aar, kunnen we de potentie van het gewas volledig benutten. Maar er kan nog van alles misgaan voordat de tarwe veilig in de silo's zit." Volgens Lollato is 46,5 bushel per acre dan ook aan de hoge kant.

Dat het nog geen gelopen race is voor de tarwe in Kansas bewijst de nieuwe droogtemonitor. In het zuidelijk deel van Kansas, het noorden van Oklahoma en een randje van Texas is het nog steeds droog. Dat is net de belangrijkste teeltregio voor wintertarwe in de VS. Ongeveer een kwart van de wintertarwe in de VS staat in een te droge regio.

In Argentinië is droog, en nog belangrijker, koeler weer in aantocht, schrijft de graanbeurs van Buenos Aires. Vooral de maïstelers kunnen lagere temperaturen goed gebruiken. Door hoge temperaturen hebben dwergcicaden zich eerder dit seizoen in een rap tempo vermeerderd. Tot overmaat van ramp brengen de insecten ook nog virus over in de maïs. De schade aan de maïs werd eerder deze maand door het ministerie van Landbouw al geraamd op $2 miljard. De hoop is dat met lagere temperaturen de insectendruk afneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden