Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte en wateroverlast domineren granenmarkt

26 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Op de Matif blijft de tarwekoers maar een beetje hangen. Dat is in Chicago wel anders, waar de koers ook gisteren weer verder doorstootte. Inmiddels is de barrière van $6 per bushel geslecht. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 hoger op €208,75 per ton. Op de CBoT hield tarwe de stijgende lijn van de laatste dagen vast en sloot 1,3% hoger op $6.02¼ per bushel. Maïs liet een meer bescheiden plusje zien van 0,7% en kwam daarmee uit op $4.41 per bushel. Soja deed een stapje terug sloot 0,3% lager op $11.62¾ per bushel.

De Oekraïense minister van Landbouw, Mykola Solsky is vandaag opgepakt vanwege verdenking van corruptie. Solsky wordt er van beschuldigd betrokken te zijn bij de illegale verkoop van grond van de Oekraïense staat, die plaatsvond in de periode 2017 tot en met 2021 en waarmee een bedrag van circa $7 miljoen gemoeid was. De grond zou van twee staatsbedrijven zijn en werd overgedragen aan oorlogsveteranen op voorwaarde dat ze deze verpachten aan private bedrijven. Solsky ontkent de beschuldigingen aan zijn adres. Solsky is in maart 2022 minister van Landbouw geworden. Er is dus geen sprake van corruptie tijdens zijn ministerschap.

Solsky heeft na het bekend worden van de beschuldigingen donderdag direct zijn ontslag ingediend. Officieel blijft hij overigens minister totdat het parlement zich uitgesproken heeft over dat verzoek. Solsky is de eerste minister uit de regering van Zelenski die vervolgd wordt voor corruptie. Zelensky probeert een zero-tolerancebeleid te voeren op het gebied van corruptie en verving vorig jaar zijn minister van Defensie na beschuldigingen van corruptie. Solsky is een van de drijvende krachten achter het openhouden van exportroutes voor Oekraïens graan.

Droogte
Iets verder naar het oosten in Rusland nemen de zorgen over droogte toe. De beurs van Londen LSEG waarschuwt voor droogte in het zuidelijke tarweteeltgebied in Rusland. Er wordt regen voorspeld in Rusland, maar die trekt ten noorden van de Wolga-regio over.

In de VS blijft het weer ook gesprek van de dag in de graanhandel. In de cornbelt is de afgelopen dagen regen gevallen. Dat is niet voldoende de droogteproblemen op te lossen, maar wel voldoende om het vocht in de toplaag wat aan te vullen en de vroeg gezaaide maïs aan de gang te helpen. Zorgelijker is volgens verschillende analisten het gebrek aan neerslag in Kansas en Oklahoma. Voor begin volgende week worden buien voorspeld in het centrale en westelijke deel van de cornbelt en het oosten van de wheatbelt. Maar of graantelers daar vrolijk van worden, is een tweede. De Amerikaanse weerdienst spreek over omgerekend 50 tot 75 millimeter water in korte tijd en waarschuwt voor wateroverlast en lokale overstromingen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden