Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Renteverhoging weer op de kaart in Verenigde Staten

12 April 2023 - Thomas de Caluwe

Op vrijdag toonde het maandelijkse banenrapport in de Verenigde Staten (de zogenaamde 'non-farm payrolls') aan dat 236.000 nieuwe banen in de maand maart bij kwamen. Dit lag in lijn met de verwachtingen van analisten. De werkloosheidsgraad bedroeg 3,5%, een daling in vergelijking met de maand voorheen. De markt vatte het nieuws op als positief voor de dollar, waardoor de euro-dollar de week in het rood afsloot.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met het beleid van de Amerikaanse centrale bank Fed. Vorige maand had deze een serieuze bankencrisis omhanden. De kans werd hoog ingeschat dat de Fed mede daardoor een pauze zou inlassen in de meest agressieve rentecampagne sinds decennia. Nu liggen de kaarten weer anders. De bankencrisis ebt steeds verder weg in het collectieve geheugen en de rust op de financiële markten is voorlopig teruggekeerd.

Hierdoor richt de markt het vizier weer op het tweede mandaat van de Fed (naast het garanderen van stabiliteit in het financiële systeem), namelijk het gevecht tegen inflatie. Een sterke banenmarkt draagt hiertoe bij, waardoor de kans op een laatste renteverhoging van 0,25% op vrijdag significant steeg. Hierna wordt een lange pauze verwacht, waarna eind 2023 de eerste renteverlagingen volgens de marktvorsers in zicht komen. 

Pauze goed nieuws voor rest van de wereld
Dat er in de VS een pauze aan zit te komen, is ook goed nieuws voor de rest van de wereld. Toen de Fed vorig jaar begon, werden andere landen gedwongen om te volgen. De aantrekkelijke rente in Amerika slokte wereldwijd enorm veel kapitaal op, wat als gevolg had dat de valuta van groeilanden erg verzwakten. Omdat hun schuldenberg voornamelijk bestaat uit dollars (waarvan de aflossing dus duurder werd), kregen deze landen een dubbele klap. 

Hier gaat nu verandering in komen. Volgens financieel nieuwsagentschap Bloomberg gaat de globale rente pieken op 6% in het derde kwartaal 2023, waarna het gaat dalen tot 4.9% eind het jaar daarop. De enige uitzondering is Japan. Dit buitenbeentje is een van de enige landen ter wereld waar de rente negatief staat. Economen verwachten dat ze gaan verhogen naar 0% in 2024. 

Europese rente stijgt en daalt
Dichter bij huis wordt verwacht dat de Europese rente gaat stijgen tot 3.5%, en met 1% zakt in 2024. Een potentiële dynamiek die voor euro sterkte kan zorgen op de middellange termijn, is het vooruitzicht van een Amerikaanse recessie. Aangezien zij het eerst uit de startblokken zijn geschoten en ook het hardst op het gaspedaal hebben gedrukt, kan hun economie ook de zwaarste klappen krijgen. Ook in het banenrapport bleek dat de banenmarkt op bepaalde vlakken barsten begint te vertonen. Zo nam het aantal werknemers met een tijdelijk contract sterk af. Dit kan betekenen dat werkgevers minder werknemers nodig hebben, omdat ze de vraag af zien nemen. 

Vergelijk dit met Europa, waarbij de lidstaten er voorlopig goed in slagen om een recessie af te wenden. De groei ligt niet ver van het nulpunt, maar staat op een hoger pitje dan de Amerikaanse. In dit scenario kan de Amerikaanse centrale bank de rente sneller moeten verlagen dan de ECB, wat euro-dollar positief kan werken op middellange termijn.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden