Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Valutamarkt eindigt het jaar met een knaller

12 December 2022 - Thomas de Caluwe

Op de valutamarkt hebben we een drukke week in het vooruitzicht, met meer koersbewegingen dan gemiddeld. De Federal reserve (Fed), ECB en Bank of England nemen laatste rentebesluit van het jaar. De recessie wordt mogelijk de voornaamste dollar-drijver in 2023

De valutamarkt sluit het jaar af met een knaller. De centrale banken in de Verenigde Staten, Europa, en het Verenigd Koninkrijk komen een laatste keer samen om het rentepeil vast te leggen, wat voor heel wat koersvolatiliteit kan zorgen. Bovendien wordt er net voor de bankiers samenzitten belangrijke inflatie data vrijgegeven, wat de onzekerheid rond hun beslissing enkel doet toenemen. Het huidige thema is dat de rente nu iets minder agressief wordt verhoogd, maar dat door de aanhoudende prijsdruk nog niet wordt gepauzeerd. 

Onderstaande kalender is handig om alles even op een rijtje te zetten:

Dag en tijdstip Event Verwachting
Dinsdag om 08:00 uur Duitse inflatiecijfers (HICP) 11,30%
Dinsdag om 14:30 uur Amerikaanse inflatiecijfers (CPI) 6,40%
Woensdag om 08:00 uur Britse inflatiecijfers 11,50%
Woensdag om 20:00 uur Fed rentebesluit 0,50%
Donderdag om 13:00 uur Bank of England rentebesluit 0,50%
Donderdag om 14:15 uur ECB rentebesluit 0,50%

Hoewel de markt dus aanpassingen verwacht van 0,5% voor alle banken, verschilt het economische klimaat tussen de regio's sterk. Economen verwachten dat de ECB de rente verhoogt met 0,5%. Ze zien een soortgelijke verhoging in februari, waarbij de rente een niveau bereikt van 2,5%. Zelfs de leden die traditioneel gezien vaker kiezen voor sterke verhogingen, hebben aangegeven dat een half procentpunt de juiste keuze is.

De centrale bank staat ook paraat om te beginnen met de verkoop van hun staatsobligaties. Deze werden massaal aangekocht als onderdeel van het 'quantatitive easing' programma, wat de financiën van de eurolanden jarenlang heeft ondersteunt. Dit kan de financieringskosten van landen zoals Italië (met een hoogoplopende staatsschuld) duurder maken, wat dan weer kan zorgen voor onenigheid binnen het ECB-kamp.  Het kan lang duren alvorens inflatie weer daalt naar een 'acceptabel' peil. De analisten binnen de ECB zien dit niet gebeuren tot 2024, en mogelijk zelfs 2025. 

Harmonie in het VK ver te zoeken
In het Verenigd Koninkrijk staan Andrew Bailey en Co. paraat om de rente vast te zetten op 3,5%, het hoogste peil in 14 jaar tijd. Inflatiecijfers voor de maand november (die woensdag worden vrijgegeven) tonen mogelijk dat de piek nu voorbij is (net als in Europa en de VS). De harmonie binnen het MPC (Monetary Policy Committee) staat echter op een laag pitje. Zorgen over een diepe, lange recessie hebben het debat over hoe inflatie moet worden aangepakt aangewakkerd en de meningen zijn sterk verdeeld. Dit is van belang, omdat de verdeling van wie voor wat heeft gestemd binnen het MPC onmiddellijk wordt gepubliceerd. Als het maar nipt 0,5% wordt, en een aantal leden dus liever hadden verhoogd met 0,75%, kan het pond mogelijk sterker worden ten opzichte van de euro (euro-pond negatief). 

Het BBP in het Verenigd Koninkrijk steeg in oktober met 0,5% vergeleken met de maand voordien, maar daalde met 0,3% op kwartaalbasis. Van alle G7 landen is de economie van het VK de enige die kleiner is dan bij het begin van de coronapandemie. Het pond heeft een moeilijk jaar achter de rug en werd geplaagd door politieke chaos gedurende het jaar. Dit bereikte zijn hoogtepunt in september, toen de Truss-regering het minibudget aankondigde. De beloofde belastingverlagingen werden afgekeurd door de markt, wat leidde tot drastische ingrepen van de Bank of England. Het pond is sterk gecorreleerd aan economische groei, dus het kan jaren duren voor het herstelt.

Bron: Bloomberg/ Argentex

Markten in VS te optimistisch
Ook in de Verenigde Staten staat een verhoging van 0,5% op het programma. Dit zet de rente vast op 4,5%, het hoogste niveau sinds 2007. Mogelijk wordt er ook gesproken over een laatste verhoging van 0,5% in 2023, waarna ze worden aangehouden gedurende het jaar. Het risico bestaat dat de markten te optimistisch zijn wanneer het aankomt op de timing van renteverlagingen. Deze periode wordt dit ingeprijsd voor het einde van 2023, maar dit is mogelijk te vroeg. De kans is immers klein dat inflatie zo snel het het doelniveau van 2% bereikt. Dit verhoogt de onzekerheid van toekomstige Fed-meetings, en dus ook de mogelijke volatiliteit. 

De economie staat relatief sterk, wat inflatie ondersteunt. Werkloosheid staat op een laag pitje en er worden nog steeds meer banen gecreëerd dan verwacht. Sommige analisten verwachten dat de Fed pas begint te denken aan renteverlagingen als de werkloosheidsgraad een niveau van 5% bereikt, of inflatie onder 3% duikt. Moest blijken dat de markt het fout heeft, kan dit een verzwakkend effect hebben op de dollar (euro-dollar positief) in 2023.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden