Shutterstock

Opinie Joost Derks

Achter mooie Chinese cijfers gaat ellende schuil

Gisteren 08:00 uur - Joost Derks

Uit China komen de afgelopen dagen opvallend mooie economische cijfers. Door de dreiging van een oplaaiende handelsstrijd gaat het land echter een onzekere zomer tegemoet. In het koersverloop van de renminbi zie je daar weinig van terug.

De Chinese economie lijkt goed op stoom te komen richting de zomer. Volgens officiële cijfers lag de economische groei van 5,2% in het tweede kwartaal netjes boven de 5%-doelstelling. Afgelopen maandag werden douanecijfer bekend die wijzen op een toename van de totale uitvoer in mei met 5,8%. Dat tempo ligt beduidend hoger dan de 4,8% van mei en de prognose van 5%. Daarnaast kwam er ook positief nieuws over de kredietgroei. De totale groei van de maatschappelijke financiering nam in het eerste halfjaar met maar liefst 27,3% toe. Het is echter te vroeg om al de champagne open te trekken in Peking. Bij deze ogenschijnlijk mooie cijfers moet namelijk een flinke kanttekening geplaatst worden.

Daling transportkosten voorspelt weinig goeds
De sterke exportgroei wordt waarschijnlijk vooral aangejaagd door Amerikaanse bedrijven, die voorraden opbouwen met het oog op een oplaaiende handelsstrijd. Op 12 augustus loopt de tariefpauze die de Amerikaanse president Donald Trump inlaste af. Hij heeft al gezegd dat de invoerheffingen dan weer omhoogschieten tot bijna 150% als er geen nieuwe handelsafspraken worden gemaakt. De kosten om een lading van China naar de Verenigde Staten te verschepen, zijn de afgelopen weken juist wat gedaald. Dit wijst erop dat het effect van voorraadopbouw uitgewerkt raakt. Ook de sterke kredietgroei heeft een minder stevige basis dan economen graag zouden zien. De uitgifte van nieuwe overheidsobligaties was de belangrijkste motor achter de flinke toename.

De stille kracht van de renminbi
Bedrijven haalden in de eerste jaarhelft 1,2 biljoen renminbi op met het plaatsen van nieuwe leningen. Dat is 18% minder dan in het zwakke eerste deel van 2024. Ook consumenten stonden niet te springen om leningen af te sluiten voor bijvoorbeeld een nieuwe woning. Het vuurtje onder de Chinese economie brandt dan ook lang niet zo sterk als president Xi Jinping graag zou zien. Desondanks houdt de renminbi zich op valutamarkten opvallend sterk. Sinds half april is de munt met ruim 2% gestegen ten opzichte van de dollar. Dat is meer een politieke keuze dan het gevolg van wat er in de Chinese economie gebeurt. Jinping weet heel goed wat de risico's zijn wanneer de munt onderuit schuift op valutamarkten.

Vertrouwt Jinping op TACO?
Als een valuta wegzakt, worden goederen en diensten uit een land over de grens wat goedkoper. Een lage renminbi zou een flinke boost zijn voor de economie. Dat is echter olie op het vuur voor de handelsstrijd met de Verenigde Staten. Bovendien bereikte het overschot op de Chinese handelsbalans in het eerste halfjaar een recordniveau van $586 miljoen. Voorlopig kiest Jinping er dan ook voor om de eigen munt langzaam maar wat te laten oplopen. Dat is een aanlokkelijker alternatief dan marktkrachten die de renminbi omlaag willen duwen hun werk te laten doen, want dan staat hij straks met een 3-0 achter in de onderhandelingen. Maar misschien vertrouwt Jinping op TACO. Die afkorting staat in de financiële wereld voor Trump alway chickens out: Trump voert zijn dreigementen toch niet uit.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Joost Derks

Huilende Britse Financiën-minister doet pond pijn

Opinie Joost Derks

Dit merk je als consument van de goedkope dollar

Opinie Joost Derks

Zo werken bommen en vrede door op valutamarkt

Opinie Joost Derks

Dollar verliest terrein: euro ruikt zijn kans

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden