Shutterstock

Opinie Joost Derks

Lot Britse pond ligt stevig in handen van centrale bank

28 Augustus 2024 - Joost Derks

Het Britse pond herstelt zich van de tik die de munt na een renteverlaging begin augustus kreeg. Valutamarkten verwachten dat de Bank of England (BoE) voorlopig pas op de plaats maakt. Of sorteert voorzitter Andrew Bailey stiekem voor op een renteverlaging?

Het Verenigd Koninkrijk heeft in economisch opzicht een mooie zomer achter de rug. Half juli maakte het Britse bureau voor de statistiek bekend dat de economie in drie voorgaande maanden in het snelste tempo was gegroeid in meer dan twee jaar. Alleen al in mei dijde de economie met 0,4% uit. Dat percentage lag dubbel zo hoog als waar economen op hadden gerekend. Voor verschillende zakenbanken was de meevaller aanleiding om het verwachte groeitempo voor heel 2024 op te schroeven van circa 1% tot 1,5% of meer. Premier Keir Starmer beloofde zelfs dat de economische groei op termijn kan opbloeien tot de 2,5% van begin deze eeuw.

Economische groei aanwakkeren
Starmer is deze zomer aangetreden na de riante overwinning van zijn Labour Partij tijdens de verkiezingen van 4 juli. Hij is van plan om de strenge regels voor huizenbouwers te versoepelen. Daarnaast wil hij via gerichte investeringen in infrastructuur groeisectoren een extra duwtje in de rug geven. En Starmer hoopt ook dat Labour buitenlandse investeerders kan verleiden om geld te investeren in het Verenigd Koninkrijk door een meer voorspelbaar beleid te voeren dan de Conservatieven. Het bewind van die partij kenmerkte zich onder meer door chaotische Brexit-onderhandelingen en door een proefbegroting van voormalig premier Liz Truss die voor grote onrust zorgde op financiële markten.

Scherpe koersbeweging
In de praktijk heeft het beleid van de Bank of England echter minstens zoveel invloed op de economie als de maatregelen van Starmer. Enkele dagen na de publicatie van de economische groeicijfers bereikte het pond ten opzichte van de euro de hoogste koers in meer dan twee jaar. Begin augustus deed de munt echter met ruim 2% een stap achteruit. Die scherpe koersbeweging van het jaar volgde op het besluit van de centrale bank om de beleidsrente met 25 basispunten te verlagen naar 5%. BoE-voorzitter Andrew Bailey liet bovendien doorschemeren dat die rente in de toekomst mogelijk wat sneller gaat dalen dan waar valutamarkten op voorsorteerden.

Pas op de plaats
Tijdens een toespraak afgelopen vrijdag vertelde Bailey dat de inflatie duidelijk afneemt. Hij tekende daarbij aan dat het nog te vroeg is om echt al het signaal brandmeester te geven. Valutahandelaren zagen daarin een aanwijzing dat de BoE in september de beleidsrente niet verder verlaagt. Aan de andere kant is een renteverlaging door de Europese Centrale Bank in die maand zo goed als zeker. Het groeiende renteverschil maakt het aantrekkelijker voor partijen om vermogen in ponden aan te houden. Dat verklaart waarom de munt na de initiële schrik van de renteverlaging in de loop van augustus toch weer is opgeveerd. Een inflatie van 2,2% geeft de BoE echter wel ruimte voor een rentezet. Als dat gebeurt, staan valutamarkten helemaal op het verkeerde been.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Gordels vast: daar gaat de dollar

Opinie Joost Derks

Loonie onder druk, maar voor hoe lang nog?

Opinie Joost Derks

Groeivertraging voorspelt weinig goeds voor de dollar

Opinie Joost Derks

Dollar onder druk: van uitstel komt geen afstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden