Shutterstock

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

3 April 2024 - Joost Derks

De Zwitserse centrale bank heeft de toch al lage beleidsrente onverwacht toch iets verder teruggeschroefd. Dat brengt de glijvlucht van de frank in een stroomversnelling. Het beeld kan echter razendsnel veranderen als op financiële markten de vlam in de pan slaat.

Er zijn maar weinig landen waarvan de financiële sector een meer degelijke en betrouwbare uitstraling heeft dan van Zwitserland. Behalve aan het bankgeheim en de omvang van de financiële sector, is dat onder meer te danken aan de Zwitserse neutraliteit. Omdat het land eeuwenlang niet is binnengevallen tijdens oorlogen, heeft het een imago van een veilige plaats voor het bewaren van spaartegoeden en andere waardevolle bezittingen. Zelfs toen Credit Suisse in 2023 plotseling kopje-onder ging, leverde dat nauwelijks een deuk op in die uitstraling. Het was vooral te danken aan het doortastende optreden van de centrale bank dat dit een kleine rimpeling werd in plaats van een grote plons.

Op het verkeerde been
Door achter de schermen slim achter de touwtjes te trekken, maakte de Schweizerische Nationalbank (SNB) de weg vrij voor UBS om de activiteiten van Credit Suisse vrij geruisloos in te lijven. In andere opzichten eist de SNB echter veel meer een plek op in de schijnwerpers. Op de valreep van de lente zette de bank bijvoorbeeld de hele financiële wereld op het verkeerde been door de beleidsrente te verlagen van 1,75% naar 1,5%. Daarmee is Zwitserland het eerste land in de G10 waar de rente na de felle stijging van de afgelopen jaren weer een stapje terug doet. De verrassende zet liet zich voelen op valutamarkten. De frank daalde binnen enkele minuten met 1% ten opzichte van de euro.

Zonder waarschuwing
Het is niet de eerste keer dat een beslissing van de SNB stevig doorwerkt in de valutawereld. Het beste voorbeeld kwam begin 2015. Indertijd liet de bank zonder enige waarschuwing van de ene op de andere dag het plafond van 1,20 frank per euro los. Hierdoor schoot de munt met bijna 20% omhoog, zodat de frank zelfs even meer waard was dan een euro. Na die eerste schok verloor de frank weer wat terrein, maar sinds de zomer van 2022 noteert de wisselkoers weer boven 1 euro. Begin dit jaar bereikte de frank zelfs een recordkoers van 1,07 euro. Dat was vooral te danken aan de rol van veilige haven. Als de spanning op financiële markten oploopt – bijvoorbeeld door het oplaaien van de strijd in de Gazastrook en de Houthi-aanvallen in de Golf van Aden – kiezen veel partijen voor de veiligheid van de frank.

Rampjaar voor de frank?
Doordat andere centrale banken de afgelopen maanden pas op de plaats maakten, verschoof de aandacht de laatste tijd echter meer naar de renteontwikkelingen. Met een inflatie die volgens de SNB over 2024 uitkomt op 1,4% en volgend jaar slechts 1,2%, ligt er ruimte om de beleidsrente nog verder terug te schroeven. Op korte termijn houdt de frank last van deze rentetegenwind. Maar dat beeld kan draaien als andere centrale banken met een renteverlaging ook het startsein geven voor een nieuwe rentecyclus. Omdat de rente daar veel verder kan dalen en omdat de frank nog altijd een belangrijke veilige haven is, vormt de zwakke start niet automatisch de opmaat tot een rampjaar voor de frank.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Opinie Joost Derks

De rente gaat straks verder omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden