Shutterstock

Opinie Joost Derks

Is dit de bodembel voor de renminibi?

7 September 2023 - Joost Derks

De economische nieuwsstroom over China staat in het teken van deflatie, problemen op de vastgoedmarkt en een afzwakkende consumptie. In het verleden krabbelde de renminbi na elke stortvloed aan negatief nieuws vaak snel weer op.

Terwijl de Verenigde Staten mooi lijken af te zweven op een zogeheten zachte landing – waarbij de hoge inflatie via renteverhogingen onder controle komt zonder dat de economie in een recessie belandt – zakt China steeds dieper weg in een economisch moeras. Het was al een tegenvaller dat een echte inhaalslag van uitgestelde consumentenuitgaven uitbleef nadat eind vorig jaar het strenge coronabeleid werd losgelaten. In het tweede kwartaal trok de sterk oplopende jeugdwerkloosheid steeds meer de aandacht. En de afgelopen weken laaien de problemen in de vastgoedsector opnieuw op. Tot overmaat van ramp was de inflatie in juli negatief, zodat China nu ineens kampt met deflatie.

Woorden tellen met een nare bijklank
Het is al vaker voorgekomen dat de berichtgeving over de Chinese economie negatief was. Maar de afgelopen weken werd een dieptepunt bereikt. Dat is in ieder geval de conclusie die de Amerikaanse beleggingsdienstverlener SentimenTrader vorige week trok. Het bedrijfje heeft in de database van financiële nieuwsdienst Bloomberg alle artikelen over China doorgespit. Daarbij werd gekeken hoe vaak woorden met een negatieve economische bijklank langskwamen, zoals zwak, waarschuwing, risico, probleem, slechter, dalen en tegenvallen. Conclusie: het aantal negatieve artikelen ligt nu beduidend hoger dan tijdens eerdere lastige periodes in het afgelopen decennium.

Renminbi heeft het zwaar
De economische malaise wordt op valutamarkten weerspiegeld in een daling van de renminbi ten opzichte van de dollar met ruim 8% sinds half januari. Over de afgelopen anderhalf jaar komt die koersschade zelfs uit op meer dan 13%. In het verleden was dat een signaal geweest dat een opleving van de Chinese economie een kwestie van tijd was. Het land leunde in het vorige decennium nog sterk op de exportsector. Een dalende renminbi gaf de internationale concurrentiepositie een duw in de rug. Hoewel het belang van de exportindustrie de afgelopen jaren behoorlijk is afgenomen, lijkt nu ook weer de bodem in zicht te komen voor de economie en vooral voor de renminbi.

Politieke uitstraling
De Chinese overheid heeft in vergelijking met westerse landen namelijk veel meer middelen om de economie een impuls te geven. Nieuwe regelgeving hoeft bijvoorbeeld niet eerst goedgekeurd te worden door een senaat en de machthebbers hebben ook een vinger in de pap bij de centrale bank, die zich in tegenstelling tot de ontwikkelde wereld geen zorgen hoeft te maken over de inflatie. Onlangs werd bijvoorbeeld zowel de hypotheekrente als de hoogte van aanbetalingen behoorlijk verlaagd. Een andere maatregel is dat grote banken vanaf begin september veel minder vreemde valuta-reserves aan hoeven te houden. Dat is een heel duidelijk signaal dat Chinese machthebbers meer waarde hechten aan de politieke uitstraling van een sterke munt, dan aan het economische voordeel van een nog zwakkere renminbi.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Loonie onder druk, maar voor hoe lang nog?

Opinie Joost Derks

Lot Britse pond ligt stevig in handen van centrale bank

Opinie Joost Derks

Groeivertraging voorspelt weinig goeds voor de dollar

Opinie Joost Derks

Dollar onder druk: van uitstel komt geen afstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden