Mighty Images / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Cacaomarkt veert licht op na forse daling

Vandaag 16:00 uur - Matthijs Bremer

Na de forse daling van de afgelopen weken is de cacaoprijs recent juist weer iets gestegen. Een sterkere vraag vanuit de Verenigde Staten ligt aan de toename ten grondslag. Ondertussen wordt in de rest van de wereld nog altijd weinig cacao vermalen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het recente dieptepunt op dinsdag 28 steeg de cacaoprijs in zowel Londen als New York met 9,9% toe. Daarmee komt de prijs in New York uit op $6600 per ton. Ondertussen bereikte de prijs in Londen omgerekend het niveau van $6.228 per ton.

In het algemeen zijn de cacaoprijzen dit najaar fors gedaald. Dit is het gevolg van verbeterde oogstverwachtingen voor komend jaar. Die situatie is vooralsnog ongewijzigd. Wederom is het nieuws uit West-Afrika overwegend positief. De wereldwijde chocoladegrootmacht Mondelez meldde in een recent rapport dat het aantal cacaovruchten 7% hoger lag dan het vijfjarig gemiddelde. Dat is een welkome ontwikkeling na twee uiterst zwakke jaren. De export vanuit het belangrijkste productieland, Ivoorkust, lag in het laatste marketingjaar 24% lager dan een jaar eerder.

Hogere Amerikaanse vraag
De recente stijging op de cacaomarkt is echter het gevolg van een aanzienlijk krappere markt. Mede door de hoge vraag die gepaard ging met Halloween, daalden de voorraden tot het laagste punt in zeven maanden. In totaal waren er nog 1.837.670 zakken cacao opgeslagen.

Hoewel Halloween een duidelijk aanwijsbare reden is voor de extra vraag, lijkt het er niet op dat de vraag de komende periode sterk zal afnemen. De voornaamste oorzaak daarvan ligt in enkele seizoensmatige patronen. Zo kijkt de markt al vooruit naar de feestdagen, waarin de vraag naar cacao voor kwalitatief hoogwaardige nagerechten doorgaans toeneemt.

Structureel lage vraag
Met name in de Verenigde Staten is sprake van enig herstel. Dat was eerder al zichtbaar: in het derde kwartaal van 2025 nam de hoeveelheid cacao die daar werd vermalen met 3,2% toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ondertussen nam het volume van de vermaling in Europa juist met 4,8% af. In Azië bedroeg de daling zelfs 17%, waarmee het volume het laagste punt in negen jaar bereikte.

De zwakke vraag is eveneens terug te zien in recente cijfers van cacaogrootmacht Mondelez. De dalende consumptie zorgde voor een afname van het verkoopvolume van de groep met 6,8%, geheel in lijn met de verwachtingen. Binnen de divisies daalde het volume bij Global Chocolate met 5,3%, terwijl Global Cocoa een terugval van 12,8% liet zien. De lagere vraag resulteerde uiteindelijk in een daling van de nettowinst met 35,9%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden