Matylda Laurence / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Hier wordt alles pas echt duur

6 Juli 2023 - Joost Derks

Terwijl inflatie op het Europese vasteland steeds beter onder controle komt, wordt alles in het Verenigd Koninkrijk nog heel snel duurder. Het is de vraag of het driestappenplan van premier Rishi Sunak het komende halfjaar écht een verschil maakt.

Eurostat heeft voor de eurozone een voorlopig inflatiecijfer van 5,5% over juni berekend. Dat ligt net iets lager dan de schattingen van 5,6% en dan de 6,1% die in mei werd gehaald. Het is onder meer te danken aan dalende energieprijzen dat de inflatie onder controle komt. In juni lagen energiekosten van Europeanen gemiddeld meer dan 5% lager dan een jaar eerder. Aan de overkant van het Kanaal ziet het inflatieplaatje er echter heel anders uit. Daar wordt het leven juist nog altijd snel duurder.

Lonen: plus 7,2 procent
Het bestrijden van een te hoge inflatie is in de eerste plaats de taak van een centrale bank. Eind juni verhoogde de Bank of England (BoE) de rente nog van 4,5% naar 5%. Daarmee ligt het tarief een procentpunt hoger dan in Europa, terwijl de Britse bank eind 2021 ook nog eens veel eerder in actie kwam. Een belangrijke reden waarom de inflatie in het Verenigd Koninkrijk halsstarrig hoog blijft, is de grote krapte op de arbeidsmarkt. Onder meer door strengere inreis-regels na Brexit, komen er veel minder seizoenswerkers naar het land. De zoektocht naar personeel zorgde ervoor dat de gemiddelde lonen in juni 7,2% hoger lagen dan een jaar eerder. Die salarissprong is een stuk groter dan de 5% op het vasteland.

Twee beloftes en een maatregel
Premier Rishi Sunak probeerde onlangs een steentje bij te dragen aan het intomen van inflatie. Hij ontvouwde een driestappenplan, dat bestaat uit twee mooie beloftes en één concrete maatregel die bovendien al eerder was aangekondigd. Sunak wil vooral de overheidsschuld niet te ver laten oplopen en de druk wegnemen in segmenten waar prijzen snel stijgen. Investeringen in zonne- en windenergie moeten er bijvoorbeeld toe leiden dat energieprijzen uiteindelijk onder controle komen. Ook voert de regering overleg met supermarkten over de prijsstelling van groente en fruit. De meest voelbare maatregel is een verlaging van het prijsplafond voor energie, waardoor Britse huishoudens per 1 juli weer wat minder kwijt zijn aan aardgas en stroom.

Duurder uitje naar Londen
Daarmee geeft het driestappenplan van Sunak veel Britten op korte termijn wat financiële lucht. Maar op de lange termijn bepaalt het BoE-beleid of inflatie onder controle komt. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Britse rente in de rest van 2023 oplopen tot 6% of 6,5%. Zo'n hoge rente zet een flinke rem op de economische groei. De kans is groot dat de vrees voor een Britse recessie de komende maanden oplaait, maar valutamarkten kijken vooral naar de renteverschillen. Dat verklaart waarop het pond sinds de jaarwisseling met bijna 4% is gestegen ten opzichte van de euro. Zoals het er nu naar uitziet, wordt een uitje naar Londen de komende maanden alleen maar duurder. Behalve door de hoge Britse inflatie, komt dat ook door het stijgende pond.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Dalende valuta’s in opkomende markten

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden