Shutterstock

Opinie Joost Derks

Dollar zweeft tussen hoop en vrees

5 November 2020 - Joost Derks

De Amerikaanse dollar maakte een flinke schijnbeweging nadat de stembureaus in de Verenigde Staten sloten. De koers van de munt wordt sterk beïnvloed door de presidentsverkiezingen.

Tijdens het tellen van de stemmen, deint de dollar mee met de kansen van Joe Biden en Donald Trump. De munt schoot plotseling omhoog in de uren na het sluiten van de stembussen. Op dat moment zag het er namelijk naar uit dat Trump een verrassende overwinning ging boeken.

Ook speelde mee dat al snel duidelijk werd dat de Democratische partij niet een overtuigende meerderheid ging halen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker voor Biden om – indien hij als winnaar uit de bus komt – zijn plannen door te voeren. Maar wat zijn die plannen precies en waarom is de valutawereld daar zo bang voor?

Boost voor de economie
Op de korte termijn willen de Democraten de economie een extra impuls geven om het herstel na het coronavirus aan te jagen. In plaats van de ruim $2.000 miljard die ze voor ogen hebben, wordt het zonder meerderheid in Senaat en Huis van Afgevaardigden al lastig om daarvoor $500 miljard vrij te maken. Er is naar verwachting ook minder budget voor andere ambitieuze investeringsplannen – bijvoorbeeld voor gezondheidszorg en klimaatmaatregelen.

Als Biden volledig zijn zin krijgt, loopt de Amerikaanse overheidsschuld in de periode tot 2030 met bijna $6.000 miljard op. Dat geld moet ergens vandaan komen. De Federal Reserve koopt al massaal Amerikaanse staatsleningen op. Daarnaast komt een groot aantal van de nieuwe leningen terecht bij China en Japan.

Wie gaat dat betalen?
Maar zelfs voor de Verenigde Staten zit er ergens een grens aan hoeveel je kunt lenen. Voorlopig is die nog lang niet in zicht. Toch voelden valutamarkten zich duidelijk iets meer op hun gemak bij de plannen van Trump, dan van Biden. Al is het maar omdat de zittende president minder ambitieuze plannen heeft dan 4 jaar geleden.

Toen was zijn verkiezingszege voor een groot deel te danken aan allerlei mooie beloftes. Zoals de bouw van een muur bij de grens van Mexico, een enorme belastingverlaging, duidelijke maatregelen tegen oneerlijke concurrentie uit China en om de regelzucht van de overheid te beteugelen.

Dollar onder druk
Eerlijk is eerlijk: Trump loste de afgelopen jaren heel wat van die beloftes in. Volgens een groot deel van het Amerikaans electoraat heeft hij het dan ook bepaald niet slecht gedaan. Dat verklaart waarom de strijd om het presidentschap veel spannender is dan waar de peilingen ons op hebben voorbereid. Inmiddels wijst de tussenstand bij de stembureaus weer op een andere uitslag.

In de 24 uur dat het er nu naar uitziet dat Biden de verkiezingen wint, is de Amerikaanse munt met 1% gedaald ten opzichte van de euro. Daarmee komt toch nog een wens van Trump in vervulling: een daling van de dollar die de internationale concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven versterkt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Opinie Joost Derks

Rustige lente, wilde herfst voor het Britse pond

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden