De Fryske

Nieuws Ondernemen

De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten

26 Mei 2023 - Eric de Lijster

De Fryske in Lemmer, een maker van duurzame en vogelvriendelijke kazen, wordt geherstructureerd naar een coöperatie. Niet alleen boeren kunnen lid worden van deze zuivelcoöperatie, maar ook klanten van de Fryske kunnen mede-eigenaar worden. Via deze vorm van sharefunding wil het bedrijf kapitaal aantrekken om verder te groeien en, zo meldt de Fryske in een verklaring, om meer impact te maken in de zuivelwereld.

"De tijd rijp is voor de Fryske, dat gevoel heb ik sterker dan ooit", zegt Catharinus Wierda, oprichter van de Fryske, in het statement. "Consumenten vragen om duurzame kaas, de natuur roept om hulp en de markt schreeuwt om verandering. Daarom willen we in 2023 sterk gaan groeien. Om die groei mogelijk te maken, zetten we een grote stap: ik ga namelijk het eigenaarschap van de Fryske delen." Dat gedeeld eigenaarschap betekent dat de Fryske aandelen gaat verkopen. De certificaten zijn nu al te reserveren en vanaf 11 juni 2023 te koop via het groene investeringsplatform Broccoli: www.broccoli.eu, meldt de Fryske. De minimum instapprijs is €500. 

Focus op vergroten kaasvoorraad
Het doel van de nieuwe coöperatie is niet alleen groeikapitaal aantrekken, benadruk Wierda. "We willen óók onze boeren, afnemers, leveranciers en klanten meer bij het bedrijf betrekken," aldus Wierda. "Zo kunnen we gezamenlijk de zuivelwereld veranderen." De Fryske is in 2017 opgericht en wordt naar eigen zeggen inmiddels in heel Friesland verkocht. De kazen liggen ook landelijk in de schappen bij Plus en Albert Heijn. De Fryske gaat 90% van de kapitaalsinjectie met de vorming van de coöperatie gebruiken voor een grotere kaasvoorraad. Wierda: "De overige 10% besteden we aan sales en marketing. We willen immers meer klanten bereiken: online, in de retail, in de foodservicebranche en via export."

Niet alle investeerders in de Fryske hebben straks ook stemrecht, nuanceert het bedrijf in een toelichting. Dat hangt af van het kapitaal dat iemand in het bedrijf investeert. Investeerders die genoeg investeren om 1% of meer van het totale belang in de Fryske te krijgen, worden lid type C in de coöperatie en hebben stemrecht. De andere investeerders worden geen lid in de coöperatie, maar zijn 'certificaathouder' en zijn uitgesloten van stemrecht, zo legt de Fryske uit. Het bedrijf heeft een speciale groep in de coöperatie aangemaakt voor leden type B. Deze groep is voor de boeren die melk leveren aan de Fryske. Vanaf 0,5% van het totale belang in de Fryske verkrijgt deze groep stemrecht.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Analyse Grondstoffen

Verwachte vraaguitval remt kaasprijzen

Nieuws ondernemen

Milcobel wil positie in mozzarella verstevigen

Nieuws Ondernemen

De Fryske haalt rap bedrag binnen met sharefunding

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden