Shutterstock

Nieuws Becel

Becel ruilt de ene palm in voor de andere

22 Februari 2022 - Cécile Janssen

Megastartup Upfield nam Becel van Unilever over toen de plantaardige botervervanger nog niet helemaal hip was. Op de golf van vlees-, kaas- en visvervangers krijgt het product een nieuwe waarde voor bewuste consumenten. Het product moet helemaal 'OK' worden.

Tot op heden bestond Becel voor 6% uit palmolie. Aangezien de teelt van oliepalmen oerbos en het leefgebied van orang-oetans schaadt, wijzen consumenten producten met palmolie af. Daarom introduceert Upfield een vernieuwd recept voor Becel, zonder palmolie en apenleed. Dat klinkt goed, tot je kijkt waardoor palmolie wordt vervangen.

Consumenten keren zich tegen palmolie vanwege de vele campagnes tegen ontbossing. Dat onderwerp is al jaren een dilemma. Op de keper beschouwd palmolie duurzamer dan zonnebloempitten en koolzaad. Dat komt simpelweg omdat die gewassen minder olie per hectare opleveren. Meer landgebruik betekent minder ruimte voor natuur. Dat neemt niet weg dat de bomen de plek innemen van kostbare ecosystemen in met name Azië (Indonesië en Maleisië).

Daar is al voldoende over geschreven, vandaag een andere vraag: wat stop je in margarine als je palmolie eruit laat? FlowerFarm, die andere palmolievrije margarine, laat zich voorstaan op zijn duurzaamheid door het gebruik van shea butter, karitéboter, een beauty-product gemaakt van de vrucht van oude bomen in Midden-Afrika. Het is niet duurzaam als iedereen het wil gebruiken in plaats van palmolie. Er is te weinig van en het zou het leven van Afrikanen ontwrichten.

Hoe lost Upfield het probleem op? We mailden de klantenservice. Bellen kan niet, want op de site van Upfield is geen telefoonnummer te bekennen. Er komt een antwoord: "Onze Becel Zonder Palmolie bevat de volgende ingrediënten: Plantaardige oliën (zonnebloem, lijnzaad, koolzaad, kokos), water, emulgator (zonnebloemlecithine), zout 0,2%, natuurlijke aroma's, kleurstof (caroteen), vitamine B1 en D."

Al die plantaardige oliën zijn volgens Upfield stukken beter voor het milieu dan boter. Plantaardige spreads, zoals margarine in vaktaal heet, hebben gemiddeld een 70% kleinere CO2-voetafdruk, gebruiken twee derde minder land en de helft minder water dan boter, zegt de nieuwe eigenaar van Becel.

Dubbel zo groot landgebruik
De oude Becel Original ingrediëntendeclaratie vermeldt als ingrediënten: "Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm 6%, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), azijn, natuurlijk aroma, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, D, foliumzuur)." Upfield past de receptuur aan om die 6% palmolie te kunnen vervangen. Of er nu 6% kokosolie in zit of dat er een beetje meer of minder van de andere ingrediënten in de vernieuwde receptuur zitten, zal hopelijk straks op de ingrediëntendeclaratie blijken. De 6% palmolie werd in het verleden gedurende lang tijd niet op het etiket vermeld.

Ook kokosolie is een beauty-product. En ook aan deze olie kleven ontbossings- en ethische bezwaren als kinder- en apenarbeid. Het landgebruik van kokosolie is iets meer dan dubbel zo groot als dat van palmolie. Van één hectare palmoliepalmen komt jaarlijks gemiddeld 5.950 liter palmolie. Van één hectare kokospalmen komt 2.689 liter olie. Vanuit dat perspectief zou Upfield er beter aan doen palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wil omdat hij dat uit de campagnes van NGO's heeft begrepen dat hij palmolie fout is.

Wel moet gezegd worden dat kokospalm vrijwel pesticidenvrij geteeld kan worden. Dat kan van palmolie niet gezegd worden. Eerder betoogde de Leidse hoogleraar Peter van Bodegom dat duurzame claims moeten worden beoordeeld op milieueffect, terwijl dat vrijwel nooit gebeurt. Upfield zou hem eens kunnen bellen en zal dan ook te horen krijgen dat Van Bodegom kritisch is op gecertificeerde palmolie, omdat het certificaat geen garantie geeft op positieve natuureffecten.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodbusiness en Foodlog.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cécile Janssen

Coördinator en redacteur bij Foodlog.nl

Nieuws Grondstoffen

Mondiale voedselprijzen opnieuw gestegen

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Analyse Grondstoffen

Orang-oetan moet imago palmolie opvijzelen

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden