Shutterstock

Nieuws Overname

Schouten Europe neemt failliete Nijland Food over

30 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Schouten Europe, producent van vlees- en visvervangers, neemt het onlangs failliet verklaarde Nijland Food uit het Twentse Goor over. Schouten neemt alle gebouwen en machines over en zet zich er voor in dat zoveel mogelijk werknemers van Nijland hun baan kunnen behouden. Het verwerken van kip past niet bij het produceren en verwerken van plantaardige producten van Schouten Europe; die tak wordt afgestoten. 

De markt van plantaardige alternatieven voor vlees- en vis, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook de concurrentie is toegenomen. "Wij hebben het produceren en verpakken altijd uitbesteed, zodat we flexibel waren en ons konden toeleggen op innovatie. De laatste jaren is er echter steeds meer krapte ontstaan in productie- en verpakkingscapaciteit. Dit kwam onze marktpositie niet ten goede. Deze overname biedt ons weer ruimte om verder te groeien'', aldus eigenaar Henk Schouten in een nieuwsbericht op de website van het bedrijf.

Geen onbekenden
Schouten en Nijland Food zijn geen onbekenden van elkaar. Nijland heeft twaalf jaar lang producten voor Schouten verpakt. Sinds vijf jaar werden er bij de Twentse kipproducent ook enkele Schouten-producten geproduceerd. Nijland Food verpakte ook voor andere partijen en er werd in een aparte hal ook kip verwerkt. "Wij zijn specialist in het ontwikkelen, produceren en verpakken van plantbased producten, daar past het verwerken van kip niet bij. Dit zullen wij dan ook niet voortzetten'', zegt Schouten.

Credits: Schouten Europe

Kipverwerker Nijland Food werd onlangs failliet verklaard, nadat hij Nettorama verloor als klant. Deze keten zorgde voor de helft van de omzet op de kipafdeling. Interim-manager Erwin de Vos van Nijland Food zegt over het faillissement: "De meeste mensen werken op de afdeling voor vegetarische productie, maar die was ook nauwelijks winstgevend. Dit door de slechte marktprijzen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Marktupdate Vlees

Vakanties zetten vleesmarkten onder druk

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Rooi Meat ziet omzet groeien tot krap een miljard

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden