I_life / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Tony's Chocolonely groeit, maar wel met licht verlies

3 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Tony's Chocolonely groeit wereldwijd, maar sluit het boekjaar wel af met een verlies van €4,7 miljoen. Dat heeft onder andere te maken met de kosten die werden gemaakt voor het plan van een 'Willy Wonka-park' in Zaandam. Wereldwijd groeit de omzet wel, met name in Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië vinden de chocoladerepen gretig aftrek.

Wereldwijd steeg de omzet van Tony's Chocolonely tot en met september van €88,4 miljoen naar 109,6 miljoen (+24%), zo blijkt uit het 'jaarFairslag'. Toch kijkt de chocoladeproducent aan tegen een verlies aan van in totaal €4,7 miljoen (-4,3%). Dat komt volgens directeur Henk-Jan Beltman door de eenmalige kosten en afschrijvingen. "Zonder die kosten is sprake van groei en zouden we een kleine winst maken." Belangrijk was de overname van de 'Althaea De Laet'-fabriek in België. "Door een eigen fabriek te exploiteren, kunnen we sneller innoveren en de hoeveelheid bonen die ingekocht worden, opschalen."

De verkoop in Nederland daalde in bovengenoemde periode met 13%. De chocoladefabrikant acht de Nederlandse markt nu volwassen. Er wordt ook geen groei meer voorspeld. In Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland ging de verkoop driedubbel over de kop. In Engeland en Ierland worden de repen van Tony's Chocolonely ook populairder. Het bedrijf verwacht komend jaar naar een omzet van €146,5 miljoen te groeien. Dit wil het te bereiken door nog meer geld in marketing te stoppen. Afgelopen boekjaar trok het daar ruim €3 miljoen voor uit.

Circus in de ijskast
Dat het bedrijf desalniettemin een verlies van €4,7 miljoen zag, komt vooral door de eenmalige uitgaven voor een zogenaamd 'Tony Chocolonely Circus' in Zaandam. Het idee was een soort 'Willy Wonka-park', waar bezoekers de fabriek van binnen kunnen bekijken. Dit plan is in de ijskast gezet, omdat de strategie is gewijzigd en een belangrijke investeerder zich terugtrok. De miljoenen die waren vrijgemaakt, gaan naar internationale uitbreidingen. Daarnaast kostte het partnership met Pharrell Williams de producent ook een behoorlijke duit, en zorgden bonussen van de dertiende maand aan medewerkers voor verliezen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Analyse Grondstoffen

Dure cacao plaatst makers chocolade voor dilemma's

Analyse Grondstoffen

Cacaonoteringen zoeken richting na tijd van daling

Interview Landbouwminister Ecuador

Hoe Ecuador de cacaosector toekomstbestendig maakt

Analyse Grondstoffen

Cacaovoorraden hard onderuit, ook in Nederland

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden