Royal A-ware

Nieuws Melk

A-ware neemt Belgische Dairy Food Group over

Dinsdag 12:00 uur - Klaas van der Horst

A-ware versterkt haar aanwezigheid op de Belgische zuivelmarkt verder met de overname van familiebedrijf The Dairy Food Group. Dit bedrijf, dat actief is in de Belgische provincies Limburg, Brabant en Antwerpen, wordt gekocht van de familie Nijs. Het productpakket omvat met name verse zuivel, kwark, slagroom en desserts.

De overname behoeft nog de formele goedkeuring van de Europese Commissie. Topman Jan Anker is blij met de aangekondigde overname en ziet die als een versterking van de positie op de tweede thuismarkt van de onderneming. De werkgebieden van de bedrijven versterken elkaar. Vanuit oogpunt van synergie zit er dus logica in deze stap.

€300 miljoen omzet
The Dairy Food Group is volgens de eigen website een private label producent met zo'n 260 melkveehouders en ruim 200 miljoen liter melk. Het bedrijf heeft ongeveer 400 medewerkers en in 2023 een jaaromzet van €300 miljoen. De melk wordt opgehaald door bedrijfsonderdeel de Belgian Milk Company (BMC) en verwerkt bij de 4 andere werkmaatschappijen Limelco, Eurodesserts, Incopack en Incorock. Ze werken vanuit drie vestigingen, in Zonhoven, Dilsem-Stokkem en Beringen.

A-ware heeft in de voorbije jaren een reeks overnames gedaan in België. Het begint in 2015 met de aankoop van roomproducent La Concorde bij Brussel. In 2021 werd de overname beklonken van de melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Aalter, waarna de onderneming voor het eerst ook Belgische melkveehouders aan zich bond. In 2022 volgden de overnames van familiebedrijf Olympia in Herne en de voormalige Hollebeekhoeve, nu A-ware Kruibeke.

Een luchtfoto van de productielocatie van Incopack in Dilsen-Stokkem. 

Voor de melkveehouders die leveren aan de fabriek in Aalter ontwikkelde A-ware België een eigen melkprijssystematiek, gebaseerd op die in Nederland. De voormalig Olympia-melkveehouders leveren sinds begin 2024 aan A-ware België volgens die melkprijssystematiek. Hoe dit bij de melkveehouders van The Dairy Food Group zal gaan, kan CEO Jan Anker pas zeggen na goedkeuring van de voorgenomen overname. Voorlopig blijft de huidige uitbetalingssystematiek voor hen gehandhaafd. Een eventuele andere systematiek, zal eerst met de melkveehouders worden besproken.

De relatieve positie van Royal A-ware op de Belgische markt verandert niet door de nieuwe overname. De onderneming blijft het derde grootse zuivelbedrijf, na LDA en Milcobel.

Groeiagenda
A-ware verwerkte in 2023 in totaal 2,6 miljard kilo melk in Nederland en België. In de loop van het volgende jaar start de productie van mozzarella in Noord-Spanje. Een fabriek die het vorig jaar kocht van Danone, wordt daarvoor omgebouwd. De werving van melkveehouders in Noord-Spanje start na de zomer. Daarnaast ontwikkelde A-ware samen met SCE Epiim en Interfood in Estland een hypermoderne zuivelfabriek voor cheddar. In Ierland startte begin 2024 de kaasmakerij Kilkenny Cheese op, waar het samen met Ierse coöperatie Tirlan in heeft geïnvesteerd. Deze wordt in oktober officieel geopend.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Nieuws Ondernemen

A-ware wint prijs met bijna beste kaas ter wereld

Interview Jan Anker

Royal A-ware blijft doorontwikkelen in zuivel

Nieuws Ondernemen

Eerste kaas uit fabriek E-Piim, A-ware, Interfood

Nieuws Jaarcijfers 2022

Royal A-ware realiseert meer omzet en winst

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden