Op tijd voldoende regen kan een wereld van verschil maken voor de opbrengst van een gewas. Dat blijkt wel uit berichten uit Rusland. In de topproducerende regio's zijn de opbrengsten door wel of juist geen regen enorm volgens analisten. Voor de oogst is het weer in elk geval gunstig en niet alleen in Rusland maar ook bij ons in Europa.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €196,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe een ¼ cent lager op $5.42¾ per bushel. Maïs liet een voorzichtig plusje zien en sloot 0,4% hoger op $4.12½ per bushel. Soja deed een stap terug en noteerde een min van 1,2% om daarmee te sluiten op $10.12¼ per bushel.
Het weer kan een gewas maken of breken. Dat komt weer eens duidelijk naar voren in analyses over de Russische tarweoogst. In de regio Rostov (in het zuidwesten van Rusland tegen Oekraïne) wordt verwacht dat de opbrengsten van tarwe circa 20% lager uitkomen dan eerder verwacht. De oorzaak voor de lagere oogstverwachting is dat telers in deze regio te maken hebben met het tweede droogtejaar op rij. Rostov is normaal de grootste tarweproducerende provincie goed voor circa 12% van totale Russische oogst. Een stukje verder naar het zuidoosten in Stavropol is het groeiseizoen een stuk gunstiger verlopen. Volgens sommige analisten zou daar zelfs een recordoogst aan kunnen komen. Daarmee zou Stavropol Rostov van de troon stoten als grootste tarweproducent van Rusland.
Het is wel dorsweer in het zuiden van Rusland maar ook het oosten van Oekraïne en het westen van Kazachstan. Met temperaturen in de 30 graden en tot zeker half volgende week geen regen in de verwachtingen kunnen telers hun hart ophalen met de oogst, zo schrijven verschillende bronnen. In het westen van Europa heeft het warmere en droge weer ook een rentree gemaakt en kunnen telers verder met de oogst. Het aanbod van tarwe van de nieuwe oogst dat beschikbaar komt, doet de prijzen geen goed.
Wat doet het Wasde?
Het weer zorgt zo gezegd niet echt voor stemming op de granenmarkt. Sterker nog, de opbrengstverwachtingen in de juni-editie van het Wasde-rapport van het USDA waren goed en verschillende analisten houden hun hart vast wat de juli-editie (die vrijdag 11 juli wordt gepubliceerd) gaat brengen. In de belangrijke teeltgebieden van maïs en soja staan beide gewassen er goed op. In Europa is het aan de droge kant, maar ook hier lijken de opbrengsten van de wintergranen in elk geval niet tegen te vallen. In Zuid-Amerika haalde Brazilië al een recordoogst soja binnen. De volgteelt maïs (waarvan de oogst nu bezig is) heeft het volgens voorlopige berichten ook uitstekend gedaan.
De Amerikaanse president Trump blijft ook een onzekere. Het steggel over het uitstel van de importheffingen tot 1 augustus is inmiddels verwerkt. Gisteren kwam Trump met een waarschuwing aan Brazilië. Dat land zou hogere heffingen kunnen krijgen omdat het 'ons slecht behandeld heeft', om Trump te parafraseren.