Opbrengstramingen blijven een geliefd gespreksonderwerp. Gisteren kwam China naar buiten met een prognose voor de tarweoogst aldaar. Tot verbazing van veel analisten komt de droogte die boeren in de belangrijkste teeltregio's parten speelt daarin helemaal niet terug. In Europa valt de tarweoogst hoger uit dan vorig seizoen en de handel nam alvast een voorschot op het Wasde-rapport van vanavond. Het Kremlin overweegt ondertussen maatregelen om de Russische graanexport een stimulans te geven.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 hoger op €201,75 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 1,4% naar $5.50¼ per bushel. Maïs deed juist een stap terug en sloot 1,3% lager op $4.07¼ per bushel. Soja bleef nagenoeg onveranderd met een plus van een kwart cent naar $10.12½ per bushel.
De mystiek rond de Oriënt is nog niet verdwenen als we de nieuwe Chinese opbrengstraming voor tarwe zien. Ondanks dat het erg droog is in de belangrijkste Chinese teeltgebieden voorspellen de Chinese autoriteiten dat de opbrengst van de oogst 2025 0,1% lager uitkomt dan de die van 2024. De oogst dit seizoen wordt namelijk geraamd op 138,16 miljoen ton tegen 138,22 miljoen ton vorig seizoen. Dat is op zijn minst opmerkelijk volgens verschillende bronnen. In de provincies Henan en Shaanxi, waar ongeveer een kwart van de Chinese tarwe wordt geteeld, is het uitzonderlijk droog geweest de laatste maanden. Eind mei kwamen er nog berichten naar buiten van boeren in het gebied die vreesde dat de oogst gehalveerd zou worden door de uitdagende groeiomstandigheden.
Interessant wordt wat dit gaat doen met de vraag naar tarwe op de wereldmarkt. In 2022 en 2023 was China de belangrijkste importeur van tarwe. Vorig jaar was duidelijk merkbaar dat China minder importeerde. De eerste helft van dit jaar is de vraag uit China zelfs nog verder terug gezakt. Vooral Australische exporteurs merken dat, maar omdat zij op zoek gaan naar andere afzetkanalen tempert dat de stemming op de wereldmarkt.
Exportstimulans
Waar de export ook niet zo lekker wil is Rusland. Het Kremlin wil maatregelen nemen om de export te stimuleren. De uitvoer van agrarische goederen in juli ligt namelijk op koers om de kleinste te worden sinds 2008. Voor een deel komt dat omdat de graanoogst in Rusland wat traag op gang komt. Wat ook mee speelt is dat boeren weinig haast hebben om van een voorraad af te komen. Prijzen lagen dit seizoen op een relatief laag niveau en waar bijvoorbeeld door de matige oogst in de EU nog gerekend werd op een opleving van de markt richting het einde van het seizoen, bleef die uit. Nu haast maken voor dezelfde prijs als een jaar geleden heeft ook weinig zin, lijken de Russische telers te denken.
De Europese tarweoogst komt volgens Stratégie Grains 15% hoger uit vergeleken met vorig seizoen. De totale tarweoogst komt daarmee volgens het bureau uit op 130,7 miljoen ton. Voor maïs de Stratétegie Grains de opbrengstverwachting voor de EU verlaagd met 3 miljoen ton naar 57,4 miljoen ton. Het USDA rekende in het laatste Wasde-rapport met 60 miljoen ton.
Vanavond Nederlandse tijd komt de juli-editie van het Wasde-rapport. Reuters heeft een peiling gehouden onder handelaren en analisten. Daarin valt op dat ze verwachten dat het rapport voor wat betreft opbrengsten van maïs, soja en tarwe in de VS neutraal tot iets bullish is. Voor tarwe is dat gezien de droogte wel logisch. Voor maïs en soja, waar het seizoen toch redelijk groeizaam verloopt, hadden sommige bronnen eerder deze week toch andere verwachtingen.