Shutterstock

Nieuws Bier

'Lagere marges of hogere bierprijs door hoge kosten'

16 Maart 2022 - Linda van Eekeres

De (indirecte) gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn enorm voor de biermarkt, zo schrijven de analisten Francois Sonneville en Maria Afonso van Rabobank in een analyse. "We verwachten verdere kostenstijgingen die leiden tot lagere marges in de waardeketen, hogere prijzen voor consumenten of een combinatie van beide."

De directe gevolgen van de oorlog vallen, zo schrijven de analisten, mee. Dit omdat brouwgerst uit het Zwarte Zee-gebied grotendeels naar landen gaat die geen sterke biercultuur kennen. De indirecte gevolgen, met name in de vorm van kostenstijgingen, zijn echter groot. De brouwgerstprijzen in West-Europa liggen momenteel 50% boven het niveau van één jaar geleden. "Dit zal grote impact hebben op mouterijen, waarvoor gerst 65% van de kosten uitmaken."

De Zeeuwse mouterij The Swaen verklaarde eerder al dat de prijsstijgingen binnenkort zichtbaar zijn in de prijzen van bier. Carlsberg liet daarnaast de winstverwachting los, omdat de brouwerij verwacht dat de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland de financiële resultaten negatief beïnvloeden. "Voor brouwers is de impact minder groot, gezien gerst slechts 5% van de kosten uitmaakt", vult Rabobank nog aan. 

Het risico bestaat, volgens de analisten, echter dat de hele waardeketen ontspoort door protectionisme - bijvoorbeeld als West-Europa stopt met de export van brouwgerst/graan naar landen buiten de Europese Unie - en de brouwers mogelijk niet de juiste hoeveelheid of kwaliteit mout krijgen.

Hogere energiekosten
Door het conflict zijn ook de energieprijzen gestegen. De analisten schatten dat de totale kostprijs van bier met 15% is gestegen als gevolg hiervan. "Om van gerst mout te maken wordt energie gebruikt, maar we schatten dat dit slechts 1% van de kostprijs uitmaakt. De energie die bij het brouwproces wordt gebruikt, vertegenwoordigt 3% van de kosten. De grootste impact zit in de kosten van verpakkingsmaterialen (25%)." Een ander gebied waar de energiekosten een aanzienlijke indirecte impact kunnen hebben, is logistiek. "Als brouwers centraal willen blijven brouwen, kan het de moeite waard zijn om te overwegen de brouw- en bottelactiviteiten te scheiden", aldus de analisten.

Nu de voedsel- en brandstofkosten sterk stijgen, is een wereldwijde recessie waarschijnlijk, stellen de analisten, en dat kan ook de vraag van de consument beïnvloeden. Die kan kiezen voor mindere kwaliteit of minder gaan consumeren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden