Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs start december met stijging

Vandaag 14:00 uur - Matthijs Bremer

De cacaoprijs is na het dieptepunt van vorige week weer gestegen. Voor een deel is dit toe te schrijven aan een betere vraag, maar ook een nieuw rapport van de Internationale Cacao-Organisatie (ICCO) zorgt voor hogere prijzen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijs heeft na het diepterecord eind november en begin december een stapje omhoog gezet. In Londen daalde de cacaoprijs omgerekend tot $4.809,24 per ton. Op dinsdag 2 december steeg de prijs tot $5.135,39. Dat is een toename van 7%.

De laatste weken stond de prijs van cacao, na een periode van grofweg twee jaar van enorme prijsstijgingen, ineens onder druk. Door de hoge prijzen van de eindproducten is de vraag naar cacao de laatste jaren steeds sterker onder druk komen te staan. Daarnaast zetten verbeterde vooruitzichten de cacaoprijzen verder onder druk. Net als in de afgelopen weken wijzen alle signalen op een gunstige oogst in Ivoorkust: het weer werkt mee, de cacaovruchten ontwikkelen zich goed en telers verwachten een duidelijk sterkere opbrengst in het komende seizoen.

Een belangrijke reden voor de stijging is dat kerst in zicht komt. Met de feestdag in het vooruitzicht neemt de vraag naar cacao voor de productie van bakwaren en nagerechten toe. Met name in de Verenigde Staten is de vraag naar cacao in deze tijd van het jaar sterk. Overigens is dat niet alleen vanwege de feestdagen, maar ook seizoensgedreven: in de winter is de vraag naar zoetwaren altijd groter. In de Verenigde Staten zijn de effecten hiervan sterker, aangezien het er gebruikelijker is dat dergelijke producten onderdeel zijn van de basisvoeding. In Europa worden zoetwaren daarentegen eerder als snack gegeten dan als bijvoorbeeld ontbijt, waardoor consumenten de producten eerder laten staan als ze in prijs stijgen.

Tekorten
Daarnaast zorgde een nieuwe bevestiging van de krapte die nog altijd heerst voor hogere prijzen. De Internationale Cacao-Organisatie (ICCO) meldt dat het cacaoseizoen 2023/24 is geëindigd met een aanzienlijk tekort van 489.000 ton, terwijl voor 2024/25 een overschot van 49.000 ton wordt voorzien.

Tegelijkertijd laten de nieuwste cijfers wederom zien dat de cacaoverwerking op mondiale schaal nog altijd onder druk staat. De grindings worden geschat op 4,81 miljoen ton in 2023/24 en 4,60 miljoen ton in 2024/25, een daling die wordt toegeschreven aan hoge inputkosten en afnemende marges voor verwerkers. Deze kosten drukken op de winstgevendheid van de industrie en beperken de ruimte voor groei, ondanks de verbeterde vooruitzichten aan de productiekant.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden