Oekraine

graanexport vrachtschip

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

De tarwekoersen in New York en Parijs sluiten voor de vierde dag op rij in het rood. Dat terwijl Canada bekendmaakte een aanzienlijk lagere tarweoogst te verwachten. In Oekraïne minderen boeren ondanks de logistieke uitdagingen en geringe tarweprijzen volgend seizoen niet met de tarweteelt.
30 Augustus 2023
graanexport vrachtschip graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Het openstellen van de Zwarte Zee voor scheepvaart blijft een complexe kwestie, waarbij Oekraïne tracht een doorbraak te bewerkstelligen. Of deze inspanningen succesvol zijn, moet nog worden afgewacht. Bovendien werd de markt verrast door een brand in de haven van La Rochelle in Frankrijk. Niettemin bleef de invloed hiervan op de markt beperkt.
11 Augustus 2023
haven Oekraine Odessa

Analyse Grondstoffen

Rusland werkt aan het omzeilen van de graandeal

De graanexport uit Oekraïne en Rusland blijft een grote onzekere factor. Vanuit Europa groeit de weerstand tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. Rusland dreigt ondertussen na half mei de veilige routes naar de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee weer op slot te gooien. In plaats daarvan denkt Rusland aan een eigen graandeal, onafhankelijk van het westen. In de VS waren de ogen gericht op de wekelijkse update over het lopende groeiseizoen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
11 April 2023
tarwe - food

Analyse Grondstoffen

Verlenging graandeal Zwarte Zee blijft een twist

De tarweprijs op de beurzen in Chicago en Parijs is donderdag gedaald. Vrijdag lijkt de daling op de Matif door te zetten. In Chicago stijgt de prijs alweer. 
17 Maart 2023
Oekraine

Achtergrond Grondstoffen

Terugblik: een jaar oorlog en onzekerheid in Oekraïne

Vandaag is het precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Het was een verdere ontsporing van het conflict dat in 2014 begon met de Maidan-revolutie en de annexatie van De Krim. De oorlog zorgde voor de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds Tweede Wereldoorlog. Ook op de grondstoffenmarkten was de invasie niet zonder gevolgen.
24 Februari 2023
Nadia Menkveld

Interview Nadia Menkveld

'Jaar stond écht in teken van hoge kosten en inflatie'

2022 werd gekenmerkt door de oorlog in Oekraïne, de energiecisis en de oplopende inflatie. Met Nadia Menkveld, sectoreconoom Agrarisch en Food bij ABN Amro, kijken we terug op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar binnen de voedingsmiddelenindustrie en blikken we vooruit op 2023.
30 December 2022
mais maiskorrels korrelmais

Analyse Grondstoffen

Rusland dreigt graandeal Zwarte Zee op te blazen

Maïs en tarwe werden goedkoper op de CBOT en duurder op de Matif. Op die beurs betekent dat de prijzen voor het eerst sinds 13 oktober weer stijgen. De prijs van sojabonen op de CBOT zat ook in de lift. 
20 Oktober 2022
export graanexport

Analyse Grondstoffen

Russen willen meer halen uit graandeal Zwarte Zee

De granenmarkten vrezen voor een lagere vraag nadat de consumentenprijsindex in de VS met 0,4% groeide afgelopen maand. Ook keken de graanhandelaren donderdag naar de gesprekken tussen de Turkse president Tayip Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.
14 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox