Shutterstock

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

30 Augustus 2023 - Jesse Torringa

De tarwekoersen in New York en Parijs sluiten voor de vierde dag op rij in het rood. Dat terwijl Canada bekendmaakte een aanzienlijk lagere tarweoogst te verwachten. In Oekraïne minderen boeren ondanks de logistieke uitdagingen en geringe tarweprijzen volgend seizoen niet met de tarweteelt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren (dinsdag) €3,50 lager op €225,25 per ton. In Chicago daalde tarwe met 3,1% en kwam daarmee uit op $5.68 ¾ per bushel. Ook maïs daalde afgelopen handelssessie met 1,9% tot $4.69½ per bushel. Ook soja sloot in het rood en noteerde een min van 0,9% naar 13.82 ½ per bushel.

De tarwekoersen in zowel Parijs als Chicago blijven onder druk staan en daalden voor de vierde dag op rij. Dat terwijl Canada gisteren bekendmaakte dat de tarweoogst aanzienlijk lager uitvalt dan een seizoen eerder. Statistics Canada raamt de totale tarweoogst van 2023 op 29,4 miljoen ton. Dat is een daling van 14,2% ten opzichte van 2022. Daarentegen verloopt de export van zachte tarwe in Europa stroef. Tot 27 augustus exporteerde de EU slechts 4,49 miljoen ton tegenover 6,31 miljoen ton op dezelfde datum vorig jaar. De ontwikkelingen over een mogelijke oplossing voor de export uit het Zwarte Zeegebied en het relatief ruime aanbod van tarwe blijven daarmee de boventoon voeren op de markt.

Waar het statistiekbureau van Canada voor de tarweoogst juist een forse verlaging raamde, zijn de oogsten voor maïs en sojabonen juist hoger vergeleken met 2022. Voor de maïsoogst verwacht het statistiekbureau een stijging van 2% en komt daardoor uit op 14,8 miljoen ton. De sojaoogst wordt geschat op 6,7 miljoen ton, een stijging van 3% vergeleken met het voorgaande seizoen.

Verlenging graandeal
Turkije dringt al langer aan op een nieuwe graanovereenkomst wat betreft de export in het Zwarte Zeegebied. De Turkse president Erdogan wil een nieuwe graandeal overeenkomen en hoopt dat er een nieuwe, betere fase aanbreekt in de export. Momenteel richt Rusland zich met drones op een deel van de Oekraïense infrastructuur en export van gewassen. Volgens een woordvoerder van de Turkse president zal Erdogan mogelijk op 8 september naar Rusland gaan om met Vladimir Poetin aan tafel te gaan om de graandeal nieuw leven in te blazen. Een verlenging ligt echter nog ver weg.

Ondanks de logistieke problemen, de geringe winstmarges van graan en onzekerheid over het verloop van export, zaaien Oekraïense boeren waarschijnlijk hetzelfde areaal wintertarwe als voor oogst 2023, zo verwacht het ministerie van Landbouw. Het areaal bevatte in 2022 circa 4,1 miljoen hectare. Maar mocht de graandeal niet verlengd worden, dan zal een deel van de graanoogst niet geëxporteerd kunnen worden. Voor de oogst van 2023 is het al een illusie dat al het graan en oliehoudende zaden met export als bestemming de grens gaan passeren. De Oekraïense agrarische raad maakte afgelopen dinsdag dan ook bekend dat 20% tot 30% van het totale graanareaal noodgedwongen zal afnemen doordat export simpelweg niet mogelijk is.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox