Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland dreigt graandeal Zwarte Zee op te blazen

20 Oktober 2022 - Max van der Heijden

Maïs en tarwe werden goedkoper op de CBOT en duurder op de Matif. Op die beurs betekent dat de prijzen voor het eerst sinds 13 oktober weer stijgen. De prijs van sojabonen op de CBOT zat ook in de lift. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook gaat Rusland de samenwerking met VN secretaris-generaal Antonio Guterres en zijn personeel opnieuw evalueren als hij experts naar Oekraïne stuurt om de neergeschoten drones, die mogelijk van Iraanse makelij zijn, te inspecteren. Dat zei de vice-vertegenwoordiger van Rusland bij de VN, Dmitry Polyanskiy. Hij heeft ook tegen verslaggevers gezegd dat hij niet hoopvol is dat de graandeal tussen Rusland en Oekraïne verlengd wordt.

Analisten van Sovecon denken dat het gasakkoord tussen Rusland en Turkije reden kan zijn om de graandeal tussen Rusland en Oekraïne te annuleren. 

Beperkte vraag
De prijs van het decembercontract voor tarwe op de Matif daalde volgens handelaren omdat de hoge prijs van Amerikaanse exportproducten een negatief effect heeft op de vraag van importeurs. Ondertussen kijken boeren in het Amerikaanse Midden-Westen hoopvol naar de lucht. Er is namelijk regen voorspeld, wat goed nieuws is voor het inzaaien van de wintertarwe. De export van de Amerikaanse tarwe wordt geschat tussen de 200.000 en 500.000 ton. 

De Pakistaanse overheid heeft een internationale aanbesteding voor de aankoop en import van 500.000 ton tarwe ingediend, meldden verschillende Europese handelaren gisteren (19 oktober).

Volgens Sovecon kan de Russische tarwe-oogst voor 2023 dalen naar 84,8 miljoen ton. Dit jaar verwacht Rusland een recordhoeveelheid van 100,6 miljoen ton te oogsten. Sovecon verwacht dat Rusland het aantal hectare dat wordt ingezaaid met wintertarwe flink zal verlagen na hevige regenval en door lagere binnenlandse prijzen. 18,8 miljoen hectare zal volgens de voorspelling worden ingezaaid. Vorig jaar was dat 19,5 miljoen hectare. 

Maïs blijft op de CBOT in prijs dalen. Deels is dit te verklaren door het groeiende aanbod van maïs door de Amerikaanse oogst, maar ook de lagere tarweprijzen hebben een effect op de maïsprijzen. De export van Amerikaanse maïs wordt geschat tussen de 250.000 en 775.000 ton. Ook de zwakke exportvraag drukt de prijzen. 

Droogte
In Argentinië wijst de meest recente voorspelling van het Global Forecast System op de droogste oktober in meer dan 35 jaar tijd. Nu het inzaaien van sojabonen daar op gang komt, zou meer regenval op prijs worden gesteld door de boeren daar. 

Op de CBOT zaten de sojabonen licht in de lift. Er is voldoende vraag naar sojabonen om de prijzen te doen stijgen ondanks het stijgende aanbod door de Amerikaanse oogst. De USDA verwacht dat de VS tussen de 1,7 en 2,8 miljoen ton sojabonen exporteert. De zorgen dat handelaren hun aandacht zullen verschuiven van de VS naar Zuid-Amerika zodra daar aanbod beschikbaar is, beperkt de prijsstijging.  ADM heeft zijn verwachte soja-export vanuit Brazilië met 11% verhoogd, gedreven door verwachtingen dat het land dit jaar een recordoogst heeft.

Koersen
De prijs van het decembercontract voor tarwe op de Matif steeg met 0,37% naar €336 per ton. Op de CBOT is de prijs van het decembercontract gedaald met 1,17% naar $8,41 per bushel ($309,11 per ton). Op diezelfde beurs is het decembercontract maïs met 0,51% gedaald naar $6,78 per bushel ($267,02 per ton). Op de Matif zat het novembercontract voor maïs in de lift en steeg het met 0,31% naar €327 per ton. Het novembercontract voor sojabonen op de CBOT is met 1 cent gestegen naar $13,73 per bushel ($504,49 per ton). 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox