Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Verlenging graandeal Zwarte Zee blijft een twist

17 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de beurzen in Chicago en Parijs is donderdag gedaald. Vrijdag lijkt de daling op de Matif door te zetten. In Chicago stijgt de prijs alweer. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat komt mogelijk door een zwakkere dollar, hogere maïsprijzen en onrust op de markt over de graandeal voor de export uit het Zwarte Zee-gebied, waar een dag voor de deadline (deze vrijdag) nog geen uitsluitsel over is. Dat is niet perse nodig. De deal wordt namelijk automatisch verlengd als niemand bezwaar heeft. Dat wordt zaterdag dus duidelijk. De Verenigde Naties laat weten dat de gesprekken over een verlenging in volle gang zijn. Rusland blijft volhouden dat het Kremlin de deal met 60 dagen verlengd. Die optie heeft Rusland echter niet zonder de stekker uit de hele deal te trekken en opnieuw het onderhandelingsproces te beginnen. 

Strategie om Oekraïne op termijn nog meer af te persen
De Russen hopen ongetwijfeld door vast te houden aan de 60 dagen dat Oekraïne hen enkele toezeggingen doet gerelateerd aan de export van meststoffen en de heraansluiting van de boerenbank op het betaalsysteem Swift. In hoeverre de Oekraïners hier bereid toe zijn, valt nog te betwijfelen. Zij zouden graag de deal met een jaar verlengd zien worden en dat export vanuit de geblokkeerde haven van Myjokailv weer mogelijk wordt. Deskundigen denken echter dat Oekraïne bij een uitruil van eisen meer te verliezen heeft. Oekraïne sprak zich vrijdag wederom uit voor een verlenging van 120 dagen. Volgens premier Shmhyal is een kortere termijn een manier voor Rusland om Oekraïne op termijn nog meer te kunnen afpersen.

Op de Matif daalde de tarweprijs met 1,29% naar €268,50 per ton. De prijs op de CBOT daalde met 0,71% naar $256,38 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox