Shutterstock

Analyse Gerst

Gerst volgt lijn van tarwe, bier wordt duurder

14 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De wereldmarkt is van streek door de oorlog in Oekraïne. Daarbij wordt specifiek de granenmarkt hard geraakt. De twee landen zijn gezamenlijk goed voor 30% van de wereldwijde gerstexport. En dat is nou een van de producten waarop de regering in Kiev een exportverbod heeft ingesteld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meest recente Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wijst op een wereldproductie van 146,1 miljoen ton gerst. Dat is meer dan de 125,7 miljoen ton waar de organisatie één maand geleden rekening mee hield. De verwachting voor de consumptie is eveneens iets naar boven bijgesteld, tot 150,2 miljoen ton. Dat betekent dat er een tekort is van 4 miljoen ton en de voorraden aangesproken moeten worden. De eindvoorraad daalt dit seizoen dan ook van 20,9 miljoen ton naar 16,8 miljoen ton. Dat is wel iets hoger dan de 16,6 miljoen ton van één maand eerder, maar nog steeds een laag resultaat.

Oekraïne is goed voor een opbrengst van 9,9 miljoen ton. Eén maand eerder was dat nog 10,2 miljoen ton. De vraag is echter wel of al dat product, net zoals andere granen, ook op de wereldmarkt terecht kan komen. Vooral het Midden-Oosten en het Middellandse Zee-gebied moeten zich tot andere afnemers richten als Oekraïense gerst buiten bereik blijft. Dat is al zichtbaar in de prijzen voor gerst uit Argentinië en Australië, die zijn recentelijk gestegen naar respectievelijk $330 per ton en $311 per ton. Op EU Rotterdam staat (voer)gerst nu genoteerd op €395 per ton. Ter vergelijking: omgerekend is dat $438 per ton. Nog vele malen duurder dan Australische of Argentijnse gerst dus.

'Prijs voor bier zal stijgen'
Dat de prijzen voor de verschillende granen stijgen, zal binnenkort ook zichtbaar zijn in de bierprijzen. Dat stelt de Zeeuwse mouterij The Swaen. De CEO van het bedrijf laat in een gesprek met RTL Nieuws weten een prijsstijging van minimaal 15% te verwachten. Eerder vertelden Wilco Heiwegen van AB InBev en Jitze Vellenga van Craft Brouwers Nederland ook al over hun ervaringen met de gestegen prijzen voor gerst. De volatiele tarwemarkt ligt ten grondslag aan de hoge grondstofkosten. Twee weken terug ging de Matif-notering voor het eerst door de €400 per ton heen en dat niveau werd afgelopen week ook meermaals aangetikt.

En hoewel Nederlandse ondernemers relatief weinig graan uit Oekraïne of Rusland gebruiken, ontkomen ook zij niet aan de prijsstijgingen. Analisten van Rabobank: "Als de situatie langer dan een half jaar duurt en sancties tegen Rusland effectief blijven (en doorvoerhavens zoals in de Zwarte Zee gesloten blijven), dan kan de graanprijs oplopen naar €550 per ton." Met andere woorden: bier zal hoe dan ook duurder worden. Maar een tekort, dat ligt nog steeds niet voor de hand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden