Shutterstock

Nieuws Brouwgerst

'Mout is duurder, maar lijkt nog niet uitverkocht'

4 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De prijs van mout, voor de productie van bier, is de afgelopen maanden extreem hard gestegen. Eén van de redenen hiervoor is de gestegen vraag naar gerst vanuit de veevoerindustrie én het beperkte aanbod. De huidige grondstofrally helpt ook niet mee in de prijsvorming. Maar uitverkocht is mout nog niet, zo melden insiders.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor voergerst op de EU Rotterdam beweegt mee met de huidige rally op de wereldwijde grondstoffenmarkt, die veroorzaakt wordt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In week 9 werd een notering van €336 per ton op het bord gezet. Dat is de hoogste prijs sinds DCA is gestart met het bijhouden van de prijzen in week 2 van 2008. In week 30 van 2012 werd €272,50 per ton aangetikt, dat is het niveau dat het dichtst in de buurt van de huidige notering komt. De combinatie van een stijgende vraag uit de veevoerindustrie én de hoge prijzen, blijft er naar verwachting komende periode nóg minder gerst over voor de bierindustrie.

Dat is al een tijdje terug te zien in de prijzen voor de verschillende soorten mout, licht verenigingsmanager Jitze Vellenga van Craft Brouwers Nederland toe. "Neem bijvoorbeeld de prijs van 'Munich malt' van Holland Malt. Vorig jaar in april betaalden we daarvoor €15,69 per zak. Inmiddels is dat €20,97 per zaak. Dat is een serieuze prijsstijging. En pils steeg in dezelfde periode van €13 per zak van 25 kilo naar ongeveer €17 per zak."

'Mout nog niet uitverkocht'
Hoewel de prijzen dus enorm zijn gestegen, lijkt de mout nog nergens uitverkocht te zijn, meldt Vellenga. Die uitspraak deed Wilco Heiwegen van AB InBev twee weken geleden ook al. "In theorie kan je immers bier maken van andere graansoorten, al denk ik niet eens dat dit nodig is. De markten zijn momenteel volatiel en het is spannend welke kant het op gaat, maar grote problemen voorzie ik voor nu niet." Of de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne dit enigszins positieve sentiment nog verandert, is afwachten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden