Shutterstock

Analyse Gerst

Tekort aan bier ligt nog niet direct in verschiet

14 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Brouwgerst is een essentieel onderdeel in de productie van bier en daardoor ook niet zomaar te vervangen. Dat levert inmiddels al maanden uitdagingen op voor de bierindustrie. De grondstof is namelijk steeds beperkter beschikbaar, blijkt uit de wereldwijde eindvoorraad die het Amerikaanse ministerie van Landbouw publiceert. De stabiele vraag en het dalende aanbod zorgen ook voor prijzen die de pan uit rijzen. Al hoeft voor een tekort aan bier voorlopig niet gevreesd te worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wijzen op een wereldwijde gerstproductie van 145,7 miljoen ton. Dat is ongeveer 1,5% lager dan waar één maand geleden rekening mee werd gehouden. Analisten gingen toen uit van een oogst van iets meer dan 147 miljoen ton. De eindvoorraad zakt terug naar 16,6 miljoen ton, tegenover 17 miljoen ton vorige maand. Met andere woorden: de krapte aan gerst neemt verder toe. Goed nieuws is dat de consumptie ook iets lager ligt, op 150 miljoen ton. Het merendeel van de geproduceerde gerst gaat overigens naar de veevoerindustrie.

De Europese Unie, Rusland en China zijn daarbij de grootverbruikers. Ons continent consumeert naar verwachting dit seizoen 46,5 miljoen ton, wat iets minder is dan in de eerdere prognose van het landbouwministerie. Rusland komt uit op een consumptie van 13,3 miljoen ton en China op 13,4 miljoen ton. De Aziatische grootmacht laat daarmee een groei zien van 400.000 ton, ten opzichte van de eerdere verwachting. Dit laat zien dat de opbouw van de veestapel in het land nog niet beëindigd is. De daling in de wereldconsumptie is wel terug te zien in de notering voor EU-voergerst in Rotterdam. In week 4 stond de notering op €280 per ton, in week 6 is dat ongeveer €265 per ton.

Hogere kosten voor bierindustrie
Een lagere prijs op de EU Rotterdam betekent echter niet dat bierproducenten weer goedkoper aan hun (brouw)gerst kunnen komen. Juist doordat de vraag vanuit de veevoerindustrie momenteel zo groot is én door de goede prijzen die daar betaald worden, blijft er nóg minder product over voor de bierindustrie. Recent steeg de notering voor brouwgerst in Mannheim al naar €412,50 per ton. Dat is een absoluut record. Die hoge grondstofprijzen moeten doorberekend worden. "Het escaleert inmiddels behoorlijk", aldus Wilco Heiwegen, woordvoerder van AB InBev. "Al onze kosten liggen hoger."

Brouwgerst is, zoals beschreven, essentieel in de productie van bier. Toch verwacht Heiwegen niet dat de bierproductie op korte termijn lijdt onder het beperkte aanbod aan brouwgerst. "In theorie kan je ook bier maken van andere granen, al is dat voor ons wel echt experimenteren. Dat doen we dus niet. Maar ik denk ook niet dat het nodig is. De markten zijn volatiel en het is spannend welke kant het op gaat, maar grote problemen voorzie ik voor nu niet."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden