Shutterstock

Nieuws Vlees

Chinese vleesimport neemt af door meer eigen aanbod

19 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De Chinese import van vleesproducten is het afgelopen jaar met ruim 5% gedaald. Het grotere binnenlandse aanbod is de voornaamste reden voor de daling. Dat blijkt uit cijfers van de douane in het land. Analisten verwachten dat dit een blijvende trend is. Helemaal nu de binnenlandse varkensprijzen maar blijven zakken.

Ruim drie jaar geleden werd China getroffen door grootschalige uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Dit decimeerde de varkensstapel van het land, waardoor de Aziatische grootmacht afhankelijk werd van de wereldmarkt voor import van het meest geconsumeerde dierlijke eiwit: varkensvlees. Inmiddels hebben de Chinese varkensvleesproducenten de binnenlandse productie weer flink opgeschroefd en dat is zichtbaar in de importcijfers. De Chinese invoer van vlees daalde afgelopen jaar met 5,4% tot 9,38 miljoen ton vlees, blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Eén jaar eerder werd 9,91 miljoen ton vlees geïmporteerd.

Meer dan de helft van het geïmporteerde volume betreft varkensvlees en een kwart betreft rundvlees. De totale waarde van de vleesinvoer steeg overigens wel, met 4,6%, tot $32 miljard. Die prijsstijging komt op het conto van rundvlees. Het wereldwijde aanbod daarvan is krap. Het 'nieuwe' aanbod van varkensvlees (de geïmporteerde hoeveelheid) kwam duidelijk op een ongelegen moment. Door de coronacrisis gingen minder Chinese consumenten uiteten. De binnenlandse prijzen voor varkensvlees zijn daardoor het grootste deel van het jaar gedaald. Dit jaar zet die trend door, met een daling van 14% tot nu toe.

Blijvende trend
Er is nóg een reden dat de vleesimport in China is gedaald. De Aziatische grootmacht voerde afgelopen maand namelijk strengere maatregelen in om het coronavirus buiten de deur te houden. In de maand december werd onder meer daardoor 32% minder vlees geïmporteerd, in vergelijking tot jaar eerder, tot 654.000 ton. Eén maand daarvoor werd er 677.000 ton vlees geïmporteerd. Maar hoe dan ook zijn analisten het er wel over eens dat de dalende trend een blijvende is.

Dat laatste is wel een domper voor exporteurs in Nederland. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lieten recent nog zien dat de vleesexport richting China afgelopen jaren stevig is gegroeid, tot een waarde van €468,9 miljoen in 2019. Dat was vijf jaar eerder nog €48,2 miljoen. Nederland exporteerde afgelopen jaar zelfs voor €8,8 miljard aan vlees naar de wereldmarkt. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en China waren de belangrijkste bestemmingen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden