Frans Blok / Shutterstock.com

Analyse Energie

Prijs olie en stroom hoger, waterstof geen wonder

30 April 2021 - Redactie Foodbusiness

De elektriciteitsprijs begon de week met een flinke dip om daarna gestaag te stijgen vanwege lagere opbrengsten van zonnepanelen. Ook de olieprijs liep deze week op. De OPEC+ leden verwachten snel economisch herstel met dito vraag naar olie en durven de productie voorzichtig op te voeren. Experts waarschuwen waterstof niet als wondermiddel tegen klimaatverandering te zien.

De ruwe olie verzamelt langzaamaan wat opwaarts momentum. Maandag noteerde Brent ruwe olie $65,82 per vat. Gisteren (donderdag 29 april) liep dat op tot $68,55 per vat om vandaag weer te zakken naar $67,55 per vat.

Optimisme bij OPEC+
De OPEC+ maakte donderdag bekend dat de aangesloten landen de komende 3 maanden de productie geleidelijk willen verhogen met 2 miljoen vaten per dag. Voor mei is besloten de productie met 600.000 vaten per dag op te schroeven. Optimisme over de vaccinatieprogramma's en economische stimuleringsregelingen van belangrijke economieën liggen hieraan ten grondslag.

Sommige analisten vragen zich af of deze schattingen niet te optimistisch zijn. Zij zien in India een voorbeeld van de beperkte controle die er nu over coronavirus. Daar zorgt een nieuwe opleving van het coronavirus voor een sterke daling in de vraag naar olie. India is een belangrijke markt, na de VS en China is het land de grootste oliegebruiker ter wereld.

Diesel wordt duurder
De dieselprijs is deze week ook opgelopen. Vorige week vrijdag (23 april) stond de prijs op €101,67 per 100 liter. Vandaag is dat ruim €1 meer en komt de prijs uit op €102,82 per 100 liter. De prijs gaat daarmee weer richting het niveau van de eerste helft van maart.

Kansen voor waterstof
Waterstof is geen wondermiddel bij het halen van de klimaatdoelen. Tot die conclusie komen de deelnemers aan een paneldiscussie die afgelopen maandag (26 april) georganiseerd werd door S&P Global Platts. Waterstof zal vooral een aanvullende rol spelen in het halen van de klimaatdoelen. Dat neemt volgens de deelnemers niet weg dat over 30 jaar waterstof goed kan zijn voor 15% van de internationale energiebehoefte.

"Vragen rondom waterstof zijn nu vooral gericht op efficiency, productiekosten en schaalgrootte", aldus David Bryson, COO van Uniper, tijdens het webinar van S&P. "Die problemen zijn overkomelijk en niet de grootste beperkende factoren voor grootschalige marktintroductie." Onderzoek en investeringen zijn nodig om de productie van groene waterstof in de komende 10 jaar echt van de grond te krijgen volgens de panelleden.

In de EU wordt nu nog ingezet op 2 soorten waterstof: groene waterstof gemaakt van stroom en blauwe waterstof gemaakt van aardgas maar waarbij de CO2 wordt afgevangen. "Op lange termijn willen we naar uitsluitend groene waterstof", zegt Kadri Simson de Europese Commissaris voor Energie. "Voor opschaling van de productie van waterstof kan blauwe waterstof een belangrijke rol spelen."

Onbalans op elektriciteitsmarkt
Dat het weer een steeds grotere invloed krijgt op de elektriciteitsmarkt is ook deze week wederom gebleken. Zondag (25 april) zakte de Epex-spotnotering naar €37,49 per MWh door de aantrekkende wind en het zonnige weer. In de middag was de stroomprijs daardoor zelfs enkele uren negatief. Gisteren (donderdag 29 april) zorgde het buiengebied boven een grootdeel van Nederland juist voor een tekort aan elektriciteit. 's Middags werd daarom noodvermogen afgeroepen door Tennet.

De stijgende prijs van emissierechten heeft de afgelopen weken een flinke rol gespeeld op de elektriciteitsmarkt. Bedrijven die verplichte zijn mee te doen aan het Europese emissierechtensysteem hebben tot en met vandaag (vrijdag 30 april) de tijd om rechten te kopen om hun uitstoot over 2020 af te dekken. Nu deze datum bijna achter ons ligt, verwachten analisten dat op de korte termijn de prijs van de emissierechten weer iets daalt en daaruit voortvloeiend ook de stroomprijs. Het voorspelde buiige weer voor komende week zorgt voor minder aanbod van zonnestroom.

Investeringen nodig in elektriciteitsnet
De energietransitie en de ambitie om de CO2-uitstoot naar nul te brengen in 2050 vraagt om grote aanpassingen van het elektriciteitsnet. Dat blijkt uit de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 die Netbeheer Nederland deze week presenteerde. Windmolens en zonneparken staan op andere plaatsen dan de huidige energiecentrales. Extra beperking is dat deze nieuwe energiebronnen ook lang niet altijd in de buurt van grote stroomgebruikers staan.

De netbeheerders verwachten dat de piek van vraag naar elektriciteit in 2050 verdubbelt ten opzichte van het huidige gebruik. Dat komt door elektrificatie van de industrie, logistiek en huishoudens. Het verschil tussen vraag en aanbod wordt daardoor steeds groter. Verzwaring van het net alleen is niet voldoende. Opslag en conversie van stroom zijn hard nodig volgens de netbeheerders om de stabiliteit op het net te waarborgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

LNG-beleid van Amerika ligt onder vuur

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Analyse Olie

Olieraffinaderijen krikken de marges op

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden