Dossier | Dossier Energiecrisis

bakkerij bakkerijgrondstoffen

Nieuws Ondernemen

Energiesteun voor energie-intensief mkb per 21 maart

Vanaf 21 maart kunnen bedrijven die voor hun productie veel energie verbruiken een tegemoetkoming in de energiekosten aanvragen bij de overheid. Het gaat onder meer om bakkers, plantenkwekers en sauna's.
28 Februari 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs door hoger aanbod onder de 50 euro

Voor het eerst sinds de zomer van 2021 daalde de gasprijs deze week tot onder de €50. Door een groter aanbod daalde de gasprijs deze week met bijna €5. Toch is er ook wat opwaartse prijsdruk. Omdat het de komende weken kouder wordt, verwachten analisten namelijk dat de gasvraag de komende tijd toeneemt.
22 Februari 2023
gas

Analyse Energie

Lager voorschot TEK door dalende gasprijs

De prijs van gas kwam de afgelopen zeven dagen ongeveer €5 lager uit dan vorige week. Door warmer weer nam de vraag naar gas namelijk af. Daarnaast stelde het CBS vast dat er in 2022 minder gas is verbruikt en verlaagt de overheid het voorschot op de TEK, de subsidieregeling voor energie-intensieve mkb'ers. Wanneer de regeling dit kwartaal wordt opengesteld, is nog onbekend.
15 Februari 2023
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs in de lift door lagere windkracht

De elektriciteitsprijs was de afgelopen zeven dagen net iets hoger dan vorige week. Door het windstille weer nam de productie van windenergie namelijk af. Ondertussen stemde de Tweede Kamer voor het voorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het afbouwen van de salderingsregeling. Al zorgden een motie van de VVD ervoor dat de scherpste randjes van het voorstel werden afgehaald.
14 Februari 2023
energie gas energieprijs

Analyse Energie

Gasprijs trekt zich weinig van temperatuur aan

Door gunstige weersverwachtingen daalde de gasprijs deze week met ruim €5. Vergeleken met de wilde markt van 2022 blijft de gasprijs relatief stabiel. Door de hoge Europese vulgraad blijven de effecten van zowel hogere als lagere temperaturen relatief beperkt. Daarnaast kwam de één na grootste LNG-verwerken van de Verenigde Staten weer een stap dichter bij een heropening.
8 Februari 2023
elektriciteit

Nieuws Energie

Elektriciteitsprijs blijft ook in februari vrij stabiel

De elektriciteitsprijs blijft ook in de eerste week van februari vrij stabiel. De grote productie van windturbines blijft de elektriciteitsprijs stevig drukken. Daarnaast heeft België definitief afscheid genomen van de Tihange 2 kernreactor en kondigde het Duitse ministerie van Energie aan dat meer dan de helft van hun gascentrales over tien jaar overbodig is. 
7 Februari 2023
olie

Analyse Olie

Olieprijs daalt na drie weken van stijging

Het grootste deel van januari steeg de olieprijs flink, maar deze week vond de olieprijs weer zijn weg naar beneden. Stijgende exporten van Russische olie en een onverwachts hoge groei van de Amerikaanse olievoorraden drukten de olieprijs. Toch werd de daling van de olieprijs ook wat afgeremd. De adviescommissie van de OPEC ontkrachtte namelijk de geruchten over een eventuele productiestijging.
3 Februari 2023
energie olie gas energieprijs

Analyse Energie

ICE werkt om het Europees prijsplafond voor gas heen

Door lagere verwachtte temperaturen steeg de gasprijs deze week in de lift. Al blijft de stijging tot nu toe beperkt. Omdat metrologische instituten voorlopig harde wind verwachten, blijft de stijging van de gasvraag de komende weken waarschijnlijk beperkt. Daarnaast blijkt er een lek te zitten in het prijsplafond van de Europese Unie. Met een Brits alternatief voor de TTF kan ICE toch gasderivaten boven de Europese maximumprijs verkopen.
2 Februari 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden