Shutterstock

Analyse Energie

Lager voorschot TEK door dalende gasprijs

15 Februari 2023

De prijs van gas kwam de afgelopen zeven dagen ongeveer €5 lager uit dan vorige week. Door warmer weer nam de vraag naar gas namelijk af. Daarnaast stelde het CBS vast dat er in 2022 minder gas is verbruikt en verlaagt de overheid het voorschot op de TEK, de subsidieregeling voor energie-intensieve mkb'ers. Wanneer de regeling dit kwartaal wordt opengesteld, is nog onbekend.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van de TTF schommelde deze week ongeveer tussen de €50 en €55. Op vrijdag 10 februari noteerde de TTF €53,95. In het weekend daalde de gasprijs stevig. Op maandag 13 februari was de prijs van gas nog 'slechts' €51,71, de laagste prijs sinds 1 september 2021. Op woensdag 15 februari steeg de gasprijs tot het hoogste punt van de week, bij een stand van €54,52.

De lagere gasprijs is voornamelijk het gevolg van gunstig weer. Voor de derde keer sinds de herfst vallen de temperaturen in Europa een stuk hoger dan gemiddeld. De verwachting is dat voorlopig er minder gas aan de Europese voorraden onttrokken wordt. Volgens de laatste berichten is de gemiddelde vulgraad van de Europese gasreserves op het moment 66%. Het tienjarig gemiddelde van deze tijd van het jaar ligt op 54%. Volgens analisten is het daarom inmiddels vrijwel zeker dat we de gasreserves ook volgend jaar weer bijna volledig weten te vullen.

Daarnaast zorgen ontwikkelingen in de verenigde staten voor een beter vooruitzicht. Voor het eerst sinds juni voer een volle LNG-tanker de haven van Amerikaan op een na grootste LNG-exporteur Freeport-LNG uit. Freeport heeft toestemming gevraagd om weer op hun volledige capaciteit te mogen draaien. Als het verzoek wordt ingewilligd, stijgt de wereldwijde beschikbaarheid van LNG substantieel. Het bedrijf is namelijk in staat om ongeveer 2% van het Amerikaanse aardgas in LNG om te zetten.

Gasverbruik in 2022 fors lager
Daarnaast heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) definitieve besparingscijfers over 2022 naar buiten gebracht. Vergeleken met 2021 is het Nederlandse gasverbruik met 25% afgenomen, zo meldt het CBS. In de industrie is de gasprijs met een kwart gedaald. Met name bedrijven in de petrochemische industrie verbruikten vorig jaar een stuk minder gas. Door de grote productie van hernieuwbare energie en het bijschakelen van kolencentrales daalde het gasverbruik voor de Nederlandse elektriciteitsproductie met 12%.

Het verbruik van huishoudens daalde met een kwart, maar volgens het CBS wordt dit percentage gekleurd door grote temperatuurverschillen tussen de twee jaren. Het CBS schat in dat het verbruik van huishoudens door de hogere prijzen met een ongeveer 15% daalde ten opzichte van 2021.

Voorschot op de TEK is verlaagd
Tenslotte wijzigde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Om ervoor te zorgen dat de regeling niet te laat komt, konden bedrijven in de originele regeling een voorschot van 60% op hun subsidie krijgen. Omdat de energieprijzen de laatste maanden flink zijn gedaald heerst de angst dat het voorschot van de TEK hoger is dan de definitieve subsidie. Om te voorkomen dat ondernemers grote bedragen moeten terugstorten, heeft het ministerie besloten het voorschot naar 50% te verlagen.

Bedrijven die minimaal 7% van hun omzet uitgeven aan energie uitgeven komen kunnen gebruik maken van de TEK. Wie in aanmerking komt voor de subsidie krijgt 50% van de energiekosten boven de €1,19/m³ voor gas en €0,35/kWh vergoed. De regeling wordt in het eerste kwartaal opengesteld, maar een concrete datum blijft vooralsnog achterwegen. Op het moment wordt de regeling namelijk nog beoordeeld door de Europese Unie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox