Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs door hoger aanbod onder de 50 euro

22 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Voor het eerst sinds de zomer van 2021 daalde de gasprijs deze week tot onder de €50. Door een groter aanbod daalde de gasprijs deze week met bijna €5. Toch is er ook wat opwaartse prijsdruk. Omdat het de komende weken kouder wordt, verwachten analisten namelijk dat de gasvraag de komende tijd toeneemt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs schommelt op het moment rond de €50. Op woensdag 15 februari stond de gasprijs op het hoogste punt van de week. Op die dag werd gas voor €54,72 verhandeld. Daarna daalde de gasprijs stevig. Op dinsdag 21 februari was de gasprijs nog €48,54. Vandaag (woensdag 22 februari) vond een kleine correctie plaats. Op het moment van schrijven staat de gasprijs op €50,20.

De gasprijs daalde deze week voor het eerst sinds 24 september 2021 tot onder de €50. De belangrijkste reden voor de daling van de gasprijs was een groter aanbod. Deze week vloeide er namelijk voor het eerst in 2023 weer meer Noors gas richting Europa. In het begin van de winter startte onderhoud aan verschillende Noorse gasvelden. Inmiddels lijkt het eerste onderhoud ten einde, waardoor de Noorse toevoer weer structureel toeneemt. 

Daarnaast lijkt Amerika's op een na grootste LNG-producent, Freeport-LNG, zijn productie weer zo goed als op het oude niveau te hebben gebracht. Acht maanden geleden kwam de productie van Freeport door een brand stil te liggen. Sinds begin februari probeert het bedrijf zijn activiteiten te hervatten. Sinds vorige week vloeit er weer gas richting LNG-schepen en sinds deze week is de toevoer flink hoger. Inmiddels ligt de productie op een hoger niveau dan voor de brand. Daarmee krijgt de wereldwijde LNG-toevoer een flinke boost. Freeport is namelijk in staat om ongeveer 2% van alle Amerikaanse aardgas in LNG om te zetten.

In de huidige lage gasprijs schuilt wel een risico. Analisten waarschuwen dat het gasverbruik door de lage prijzen wel eens zou kunnen toenemen. "De gasprijs is op het moment zo laag dat de meest efficiënte gascentrales goedkopere elektriciteit produceren dan kolencentrales. Daarnaast zitten we niet ver van het punt af dat ook inefficiënte gascentrales onder de prijs van kolenstroom uitkomt", vertelt gasanalist Christopher René tegen Bloomberg. Juist door substantiële besparingen is de gasprijs weer in bedwang gebracht. Een te lage gasprijs zou wel eens ten koste kunnen gaan van de huidige stabiliteit op de gasmarkt.

Kouder weer zorgt voor opwaartse prijsdruk
Toch was er deze week ook af en toe ook opwaartse prijsdruk. Dat de gasprijs op maandag 20 en woensdag 22 februari steeg, komt voornamelijk door minder gunstige weersverwachtingen. Eind februari komt de warme periode die Europa nu doormaakt namelijk ten einde. Tot minimaal 3 maart normaliseren de Europese temperaturen. Vanwege een hogere gasvraag voor verwarming, verwachtingen analisten dat de prijs op de TTF de komende weken wat zal stijgen.

Die stijging blijft vermoedelijk beperkt. Op het moment zijn de Europese gasreserves voor ongeveer 64% gevuld. Daarmee ligt de gemiddelde Europese vulgraad ongeveer 10% boven het tienjarig gemiddelde. Daarmee heeft Europa voldoende gas in voorraad om zelfs de meest extreme scenario's door te komen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox